Quantcast
Channel: Artemisias Verden
Viewing all 1272 articles
Browse latest View live

Kohts bok av Joachim Førsund. Sterk historie om rus, psykisk uhelse og et levende energisk liv.

$
0
0

Det er verdensdagen for psykisk helse i dag. Hva passer vel bedre enn å blogge om en bok som handler veldig mye om psykisk helse.  Christine Koht ( f. 1967) er nok kjent for de fleste her til lands, som en fargerik, energisk og annerledes TV-personlighet. Hun har også holdt oss oppdatert om sin alvorlige kreftsykdom gjennom podcast og andre medier. Journalist Joachim Førsund har nå skrevet bok om henne, basert på samtaler de to har hatt over et par år. Det har blitt en rørende, sterk og morsom bok.


Christine gikk en del runder med seg selv før hun bestemte seg for hva hun ville fortelle. Hun har opplevd mye og mye av det er belagt med skam. Skam i forhold til egne handlinger, egen historie, egen familie. Alle har fått med seg at hun har alvorlig kreft, den har hun vært veldig åpen om. Hun har vist seg som den muntre personen, den sterke, den morsomme, også i sykdomsperioden med behandling som har gjort henne både tykk og svulmete. Men Christines historie handler om så mye mer, og den ville hun fortelle om.

Hvorfor kan man ikke snakke like åpent om psykisk sykdom, som fysisk sykdom, tenkte hun. Hvis jeg ikke kan fortelle om det, hva kan jeg egentlig fortelle om? Og om rusen, episodene. Hvorfor må det holdes skjult?

De spørsmålene er veldig viktige. Hvorfor er det fortsatt mer skam og hemmeligholdelse rundt psykiske lidelser og rusavhengighet enn av andre sykdommer og lidelser? Ja, for det er fortsatt mange tabu, dessverre. Det er mer stigma, mange fordommer knyttet til en del psykiske lidelser og rusavhengighet. Og det hjelper ikke akkurat den syke. Eller familien. 

Deler av det boka handler om har vært omtalt i aviser og anmeldelser. Christine og Pernille (ektefellen) har også vært på Lindmo i forbindelse med lanseringen. 
Christine har en ganske vill historie. I ungdomstiden ble hun bifil og hadde noen kjærester. Hun var utadvendt og flink verbalt og fikk som regel igjennom viljen sin på de fleste områder. Hun snakket seg til jobb i NRK, via en jobb i lokalradio først. Hun begynte å holde show, og ble kjempepopulær. Det ble mange oppdrag, turneer, og suksessen bidro nok til at det gikk over styr.
Hun traff Pernille gjennom kjente og det sa pang. Christine hadde bestemt seg med en gang at hun ville ha Pernille som kjæreste. Pernille derimot ble nok litt skremt av den svært direkte og fremfusende adferden til Christine, men det gikk seg til. De er jo gift i dag. Men fritt for utfordringer har det ikke vært.
Christine tok kokain i det skjulte og det utviklet seg til avhengighet. Hun ble også innlagt på psykiatrisk noen ganger og fikk diagnosen bipolar lidelse. Christine sier hun ikke var så mye deprimert, mer trøtt og energiløs, men hun var i lange perioder svært manisk. Det ble svært krevende også for familien, spesielt for Pernille. Pernille prøvde også å skjerme resten av familien (mor og søster) for hvor ille det egentlig sto til. 

Kohts bok var sterk å lese, spesielt det om psykisk helse og rusavhengighet, manien, lureriet og alt som følger med, trangen, pårørende som bekymrer seg konstant , Pernilles tålmodighet,- samt alle de morsomme episodene oppi alt. Hennes kreftsykdom er også omtalt, det har vært en berg-og dalbane av håp, tvil, krevende behandlinger hvor hun svinger mellom liv og død rett som det er, men kreften får ikke så mye plass som resten av hennes historie, den hun ikke har fortalt før. Det er også en historie om skambelagte familiehemmeligheter her, som berørte meg sterkt. 

Les, les, les . Boka anbefales på det sterkeste. Den er lett å lese, tross tunge tema, den er morsom, men ikke overfladisk morsom. Humor og latter er viktig. Hva skulle man gjort uten?

Kleppanrova har også blogget om boka


Joachim Førsund: Kohts bok, 259 s
Gyldendal 2020
Kilde: Leseeksemplar som jeg har fått av forlaget



Kongeriket av Jo Nesbø

$
0
0

 Jo Nesbø har skrevet en annerledes spenningsroman. Kongeriket er noe helt annet enn krimserien med Harry Hole. Kongeriket er en lang bygderoman med to litt suspekte brødre i hovedrollene. Boka er lett å lese, lett å like, selv om jeg brukte en del tid på den. Noe som handler mer om at jeg har vært opptatt av andre ting de siste par ukene.


Brødrene Carl og Roy Opgard har vokst opp i ei norsk bygd på Sør-Østlandet. Carl var den pene skoleflinke, Roy den handy storebroren. Vi får tidlig ane at Carl ble utsatt for noe, og at Roy var den som passet på han, hele tiden. Trøstet han, lå i samme seng som han, ordnet opp hvis det var problemer av noe slag. Det er noe rørende mellom disse to brødrene, spesielt Roys omsorg for lillebroren. Men er det noe annet som ulmer her? Et ubehag ligger under linjene ganske langt inn i boka.

De mistet foreldrene sine i en bilulykke og flyttet til sin onkel Bernard som døde av kreft. Bilen ligger fortsatt i Huken, noen steinkast fra gården der brødrene vokste opp. Huken er ei dyp vik nedenfor et stup, like ved hovedveien. Lensmann Sigurd Olsen begynte å mistenke at noe var galt med denne utforkjøringen, men hva, si det. Han forulykket også da han falt i Huken etter å ha forsøkt å undersøke bilulykken atter en gang. Politimenn som begynner å mistenke noe muffins, får ikke fred før de får svar. Etter Olsens død, tar sønnen Kurt over oppgaven. Han har også et horn i siden til Roy.

Carl flyttet til USA, og en dag kommer han tilbake til bygda for å bygge et slorslått høyfjellshotell. Han har med kona Shannon. Hun er arkitekt, smellvakker og fra Barbados. Hun og Roy kommer godt overens, men det blir litt for tett å bo i samme hus som dem etterhvert, så han flytter til Kristiansand. Roy har drevet en bensinstasjon i bygda i årevis, som han overlater til noen andre. I Kristiansand driver han en annen bensert.

I bygda blir vi kjent med flere typer, gamlekjærester av Carl, Roys kolleger, folk med penger som kan støtte hotellprosjektet, ordfører, fastlegen med flere. Carl har store vyer og talegaver og får folk med seg, men det skjer ikke uten en rekke kjepper i hjulene.

Nesbø skriver godt, med en lett humoristisk snert. Om dette ikke er en typisk krim, mer som en bygderoman med spenning, så skjer det likevel en hel del kriminelle ting her. Noen mistenkelige dødsfall, forsøk på sådanne, samt noen brutale slosskamper. Roy har lett for å slå hvis han føler seg truet, men det er det også andre som har. 

Kongeriket er ingen heseblesende pageturner, men har likevel et godt driv. Artige karakterer, godt skildret miljø, det er som man er der. Hvis jeg har noe å innvende, så er det at jeg mistet litt engasjemnet i noen partier, men det kan like godt handle om meg og oppstykket lesing. Og kanskje skal det noe til å holde engasjementet like godt hele veien i en bok på 631 sider.

Andre som har blogget om Kongeriket er blant annet: 

Andre bøker av Jo Nesbø jeg har blogget om:
Kniv (2019) - Harry Hole


Jo Nesbø: Kongeriket; 631 s
Aschehoug 2020
Boka er et leseeksemplar fått av forlaget

Inventarium av Pedro Carmona- Alvarez . Artemisias Diktsirkel.

$
0
0

 Jeg leste Inventarium i september, men har ikke rukket å blogge om den. Det er jo dumt. Det leste blir viskes sakte vekk, selv om inntrykket står igjen. Men hva er vel det å skrive om. Et inntrykk, følelser, stemning. For det er det mye av her, men likevel. Noe mer kreves for å skrive en bloggomtale om denne spesielle, sterke diktsamlingen, synes jeg. Jeg leste den på nytt nå nettopp. Da slo den meg rett ned.



Men jeg reiser meg igjen. Går en tur, setter på radioen, kikker ut av vinduet. Været. Det er skikkelig drittvær ute, storm og regn. De grønne tomatene på verandaen har nok ingen sjans her i nord. Men hva betyr vel det, mot de erfaringene Pedro Carmona-Alvarez har skrevet om. Men det hjelper meg å  skape en slags distanse før jeg skriver om boka.

Inventarium er en sterk diktsamling, skrevet i forskjellig form og stil, fra lyriske verselinjer til mer kortfattet prosa, likevel med lyrikk i sin kjerne.
Den første gangen jeg leste hadde jeg litt problemer med å plassere fortelleren. Var det en gutt, en jente, var det flere personer? Det ble mer tydelig for meg ved andre gjennomlesing.
I første delen av boka er fortelleren en jente, deretter en kvinne, kanskje er de forskjellige, hva vet jeg. Det er, slik jeg opplever det, en historie om en datter som skriver om sin mor, en sønn om sin far, men mest er det om henne, selv om også henne kan være flere. Ofelia, Alejandra. 
Det er en blodig historie som avdekkes, Latin-Amerika, kupp, krig, jordskjelv, flommer. Lik som flyter i vann, hodeløse kropper, massakrer. 
Det er en bok om sorg, tap, traumer, om å flykte, være flyktning.
Dikteren har selv opplevd å være flyktning. Som tiåring flyktet han med familien fra Chile til Argentina, pga farens politiske aktivitet. Senere reiste de til Norge og bosatte seg på Kolbotn.
Dikteren bærer med seg en voldsom arv fra et plaget kontinent, en utsatt familie og folk. I tillegg til den latinamerikanske litterære arven, magisk-realisme, som vi ser spor av også her. Fargerikt, frodig, voldsomt, heftig, men også drømmerisk, fabulerende.
Hester og hunder dukker stadig opp, det gjør også noen svaner.
Historiene spenner fra det helt dagligdagse til det store voldsomme, krigens platå. Fra enkeltmenneskers skjebner; liket som flyter i elva, til de nedbrente husene på slagmarken. Naturen, ørken, saltsjøene.
Barndom, ungdom, voksen.  De som blir og de som drar.

Inventarium er sterk kost, et mektig verk, les det.

Noen smakebiter:

Før eller siden 
blir også dette din fortid
sa stemmene til meg, slektas lastebiler
kommer til å ligge veltet langs veiene
...
(s.36)


Forsøk på søvn VII
Det hvite skjerper tennene mot en jomfru og gjør seg
klart. Det hvite legger en død spurv på verandaen. Jeg har 
hørt et menneske revne. Jeg har hørt dunk mot veggene
om natten. Jeg kan ikke tenke på hva som lager
lydene, da drukner jeg.
..... (utdrag, side 103)


Forsøk på søvn IX
Min elskede driver nedover en hvit elv, og etterpå, da jeg
finner det hvite brevet, ser jeg for meg kroppen hennes
som et lass kull, lesset hvor som helst.

For tredje gang: Hunden venter for alltid ved vinduet. ( s.105)


Fra Kongsbarnet (s.145)

IV
Det er hvitt på innsiden av meg når jeg ikke snakker.
Gråten kommer gjerne om formiddagen, når jeg sitter
omringet av min far, skjelvende og gjennomsiktig ved 
lampen. I gråten holder jeg noe som er hans. Det er også
sønnens arbeid å gjøre plass til døden.
... (s. 151)

Pedro Carmona- Alvarez ble født i Chile i 1972, men anses som en norsk forfatter etter mange år i Norge. Han har gitt ut flere diktsamlinger, romaner og essays, samt gjendiktet andre, blant annet Yahya Hassans dikt. Mer om han her.

Diktsamlingen har jeg lest i forbindelse med diktsirklene i september; kategori norsk forfatter. Mer om diktsirkelen her.

Andre bøker av forfatteren som jeg har blogget om:


Pedro Carmona- Alvarez: Inventarium, 159 s
Kolon forlag 2020
Boka har jeg fått som leseeksemplar fra forlaget

Jeg skal ta vare på deg av Gunn Marit Nisja

$
0
0

 Gunn Marit Nisja har blitt en etablert forfatter med fem romaner og en diktsamling, så vidt meg bekjent. Jeg har lest de tre første romanen; Naken i hijab, Olivensteinen og Porselenspiken. Det er artig å følge en forfatters utvikling, spesielt når jeg også kjenner henne som gammel blogger fra VGBs tid. Den siste romanen hennes er utgitt på Cappelen Damm og jeg har fått boka fra forlaget.



Jeg skal ta vare på deg handler om Vilja, lærerstudent på Levanger, midt i tyveårene. Hun er fra Møre og Romsdal og mora bor utenfor Molde. Faren er død og storesøster bor med mann i Oslo. Selv er Vilja i et forhold med en revyinstruktør på Levanger. Hanl ligger i separasjon, har to tenåringesbarn og er en del år eldre enn henne.

En dag blir Viljas mor syk og innlagt på sykehus. Vilja reiser hjem med en gang, selv om det blir problematisk med tanke på revyen hun har en viktig rolle i. Det viser seg at mora har fått hjernebetennelse. 

Vilja dras mellom å reise hjem for å besøke og etterhvert ta seg av mora, studier, revyøvinger og kjæresten. Hun har også et litt betent forhold til sin søster, som etter hennes mening ikke tar noe særlig ansvar, men er mer opptatt av fasade og penger.

Vekselvis får vi tilbakeblikk fra Viljas oppvekst på Møre, Iduns (moras) oppvekst og nåtiden. Det er mest i starten av boka og på slutten vi får høre om Iduns barndom. Vi får innblikk i hvor vanskelig det kan være å være pårørende når foreldre blir alvorlig syke, om hvordan andre folk rundt de involverte kan reagere, krysspresset man opplever og bekymringene man går med konstant. Vi får også kjennskap til hva en hjernesykdom er og hvordan den kan utvikle seg. Blir Idun frisk noen gang? Blir hun bedre eller bare værre? Har hun selv innsikt i sin tilstand? Vi ser hvor vanskelig det kan være for den rammede å bevare verdighet og for pårørende å balansere ansvaret og leve med alle slags følelser som dukker opp.

Gunn Marit Nisja har skrevet en varm roman med viktige problemstillinger som mange pårørende kan kjenne seg igjen i. Nisja skriver i et lett og nøkternt språk og historien flyter fint avgårde. En fin fin roman som jeg trygt kan anbefale videre.

Andre bøker av forfatteren som jeg har blogget om: 


Gunn Marit Nisja: Jeg skal ta vare på deg, 287 s
Cappelen Damm 2020
Leseeksemplar fra forlaget


Doktor Moreaus øy av H.G.Wells (1001-books)

$
0
0

Jeg har lest Doktor Moreausøy av H.G.Wells i Elidas 1001-books lesesirkel i oktober. Temaet er Victober, dvs lese av forfattere fra Victoriatiden. Det er visst en greie i den engelskspråklige delen av verden. Jeg kan ikke så mye om akkurat den greia, men jeg fant en bok av en forfatter jeg fikk lyst å lese på et mammutsalg. Jeg ble også nysgjerrig på boka fordi jeg har vært fan av War of the Worlds av samme forfatter. Historien bergtok meg som tenåring da jeg hørte en musicalversjon laget på radioteteaterversjonen som skremte en hel verden da den kom i 1938. Jeg kjøpte musikken på LP, vinyl, men hvor det har blitt av den nå, vet jeg ikke. 

 Filmen (2005) med Tom Cruise har jeg også selvsagt sett, en gang eller flere. Denne versjonen er den femte som er laget. 


H.G.Wells ble beskrevet som en av sci-fi-sjangerens fedre, sammen med bl.a. Jules Verne. Wells ble født i 1866 i Bromley, Kent i England, og døde i 1946. Av flere sci- fi- bøker er han nok mest kjent for Klodenes kamp ( War of the worlds), som jeg har skrevet om innledningsvis. Han ble også nomiert til Nobelprisen fire ganger.

Men nå skal det handle om Doktor Moreaus øy.

Forlaget skriver dette om boka:

Etter et skipsforlis i det sydlige Stillehavet ender Edward Prendick opp på en avsidesliggende stillehavsøy. På øya møter han den eksentriske vitenskapsmannen Doktor Moreau og blir vitne til hans eksperimenter på levende vesener. Uten synlig bekymring for konsekvensene, har Moreau skapt et samfunn bestående av menneskelignende dyr – og kanskje står også Edward i fare for  å bli en del av vitenskapsmannens grusomme eksperimenter.

H.G. Wells beskrev selv Doktor Moreaus øy som «et univers som for meg står som en forferdelig grimase. Det framtrådte som en grimase for meg, og jeg gjorde mitt beste for å uttrykke min visjon om den målløse torturen i skapelsesprosessen.» Denne science fiction klassikeren fra 1896 er en grufull parabel om Darwins evolusjonsteori, og en skrekkhistorie om naturvitenskapens ytterste konsekvenser.


Det er Prendicks nevø som starter boka, fordi han har fått historien til sin onkel nedskrevet. Etter nevøens kommentarer består romanen av Pendricks historie fra forliset til han blir plukket opp av en mann kalt Montgomery og hans assistent, en vanskapt person, Apemannen, som tar ham med til øya der de holder til. Skjønt først vil heller ikke de ha ham med seg etter at han ble kastet av skipet som tok ham med, men de forbarmer seg til slutt over han. Skjønt om det ble til velsignelse eller forbannelse er ikke godt å si.


Historien han forteller er grusom og merkelig. Hva han opplever på øya sammen med Moreaus, Montgomery og assistentene og senere alle de merkelige vesenene, Dyremenneskene, er ikke til å tro. Det er skummelt og fantastisk.

Doktor Moreaus er en kald mann, en fanatisk vitenskapmann og kirurg som eksperimenterer med dyr og kanskje mennesker også. Hva han egentlig vil oppnå, er noe uklart for meg, men at han har noen ideer og visjoner og stadig mislykkes, det er sikkert. Resultatene går løs i skogen.

Det går sakte, men sikkert opp for Pendrick hva som foregår, han hører smerteskrik og oppdager skadete dyr og blir redd for eget liv, samtidig som han også må konfrontere legen og Montgomery. De finner det best å fortelle ham sannheten.

Pendrick går også turer om kvelden og opplever skremmende ting i møte med diverse vesener.


Hvordan dette ender, skal jeg ikke røpe her, det er jo en spenningsbok dette, en slags skrekkroman, en dystopi, en fremtidsfortelling om hva som i værste fall kan skje hvis vitenskapen har frie tøyler.

Det er rart å tenke på at romanen ble skrevet i 1896, over 124 år siden. Vi vet at mye kan gjøres, men heldigvis har vi etikk og lover som regulerer legevitenskapen i forhold til hva de kan gjøre når det gjelder forskning på dyr og mennesker.  At det har blitt utført grusomme eksperimenter, det vet vi, blant annet under nazi-Tyskland, men det er heldigvis ikke fritt frem. Og det må vi holde på. 

Hvis Doktor Moreaus øy skal ha et budskap i dag, så er det vel akkurat dette; at vi må holde etikken høyt og ikke godta stadige grenseoverskridelser når det gjelder tukling med mennesker og dyr, samt være bevisst hva som skjer. (genmanipulering, dyreforsøk, kosmetisk kirurgi etc). Og være oppmerksom på fanatikere og fanatisme.


Anbefales. Morsomt å lese slike gamle bøker som var pionerer for science fiction som sjanger. Forfatterens skildringer er skarpe og levende, både når det gjelder karakterer, miljø og stemning. Noen ekle scener må man også være forberedt på. 



Utdrag fra musicalen War of the worlds av Jeff Wayne (musikk)  (Dere må bare høre. Hele musicalen finnes på youtube)

Og denne , min storfavoritt som jeg aldri glemmer:


The Spirit of a man.


Flere Victober-bøker hos Elidas lesesirkel her




Foto av H.G.Wells: Forlaget/Daily Mirror.

 


H.G.Wells: Doktor Moreaus øy, 182 s

Solumbokvennen/Transit 2017

Original: The island of Doctor Moreau

Kjøpt




Er mor død av Vigdis Hjorth

$
0
0
 Er mor død er den siste romanen til Vigdis Hjorth og har fått noe blandede kritikker, men mest veldig positive, som jeg har sett. Boka skal grave dypere i mor-datter-forholdet og noen har ment at denne romanen  er en slags forlengelse av tematikk fra Arv og miljø. Hvordan, har jeg slitt litt for å se, men etterhvert kan jeg forstå det når det gjelder temaet; hva en kunstner kan tillate seg, hvordan kunsten kan oppleves, hva er kunst.
Bortsett fra noen slike essayistiske betraktninger i romanen, så er nok jeg blant dem som ikke ble like begeistret for Hjorth sin siste bok.


(Boka har jeg fått som leseeksemplar fra forlaget)
Johanna er en suksessrik billedkunstner, bosatt i USA. Hun er enke og har en voksen sønn. Johanna forlot familien i Norge for 30 år siden, fulgte hjertet sitt og reiste med en ny mann og en ny karriere.
Familien, dvs foreldrene og den yngre søsteren Rita har aldri tilgitt henne for valget, og kjøligheten mellom dem ble stadig større dess lenge tiden gikk.
Johanna lagde to bilder kalt Mor og barn, som ble utstilt i Norge til morens store forskrekkelse. Mor tok det personlig og trodde at det var hun som var avbildet, på en negativ måte.
Johanna kom heller ikke hjem til farens begravelse og det tok de også svært ille opp.

30 år etter reiser Johanna hjem til Oslo for å jobbe med en utstilling og forsøker også å nærme seg mor.
Johanna ringer, får ikke svar, sender meldinger, får ikke svar, får melding fra Rita søsteren som ber henne la mor være i fred. Og sånn holder de det gående.
Johanna kan ikke fri seg fra at mor innerst inne har savnet sin datter, at det må være en rest av morskjærlighet der, som hun fortvilt forsøker å få et innblikk i.
Johanna var et barn som tidlig gjorde opprør, som ville gå sin egen vei, til mors fortvilelse og forakt?
Mor beskrives som en kvinne som valgte å tilpasse seg en borgerlig livsførsel, dannelse, etikkete , oppdragelse og moral, skikk og bruk, tradisjoner, heller enn å forfølge egne ambisjoner, heller enn å tåle og støtte barnas evner og ønsker for egen utvikling.

Romanen kretser rundt Johannas indre, tanker, følelser, tilbakeblikk, hva tenker mor, hva tenker Rita, hvorfor var mor som hun var, hvorfor er hun sånn hun er, holdes hun tilbake av Rita? Er det Rita som styrer?
Johanna går stadig mer drastisk til verks for å få kontakt med moren, det nærmer seg stalking og går enda lenger når det nærmer seg slutten, i grunn ganske forutsigbart, selv om det er absurd i all sin desperasjon.

Tematisk handler dette om et forsømt barn som ikke får anerkjennelse og den omsorgen hun trenger, som likevel står i seg selv og går sin egen vei, men som må bryte med familien for selv å overleve. Hele livet bruker hun på å forsone seg, men barndommen, morsbindingen er der alltid.
Det andre er kunsten og kunstnerens oppgave og rolle. Hvis kunstneren skal ta hensyn til familien i ett og alt, kan hun ikke være en kunstner. Kunsten må være fri, og det vil alltid være slik at en i familien, en venn, en bekjent, kan kjenne seg igjen i noe, men det betyr ikke at det er den personen som er avbilder, skrevet om, etc, men kun en tolkning. Slike betraktninger kommer med i denne romanen, og det er interessant og viktig nok.

Ellers synes jeg ikke romanen som sådan engasjerer meg. Det er mye repetering, det er langtekkelig, det skjer ikke særlig endring før langt uti boka, og da har jeg i grunn gått lei.
Sorry to say. Denne boka leste jeg ferdig på trass, og jeg vet ikke om det var verdt det. Det som tas opp når det gjelder kunst og kunstner, har Hjorth snakket om mange ganger før, så det er sådan ikke noe nytt.

Jeg har lest mye av Vigdis Hjorth. Noen synes dette er den beste boka hennes. Jeg synes den er blant de minst engasjerende, minst gode, av de jeg har lest.

Andre som likte boka mye bedre enn meg er bl.a.:

Andre bøker av Vigdis Hjorth som jeg har lest:
Arv og miljø - meget bra
Snakk til meg - meget bra
Et norsk hus -sånn passe
Hjulskift - likte godt
Dubrovnik - likte godt
Tredje person entall - interessant, likte godt
Å tale og å tie - likte godt
Hva er det med mor - likte godt
Lærerinnens sang - likte ganske bra
Drama med Hilde (lenge siden, husker ikke noe)
Fransk åpning ( " )
Tredve dager i Sandefjord - likte ikke så godt
Fryd og fare (essays) - meget bra!

= 13 bøker , og jeg har enda flere uleste i hylla.

Del for del (om Vigdis Hjort av Kaja S Mollerin)



Vigdis Hjorth: Er mor død, 359 s
Cappelen Damm 2020
Boka har jeg fått som leseeksemplar fra forlaget


Oppsummering oktober -20

$
0
0
 Vakre, fargerike oktober er over. Jeg våknet i dag til en grå dag, og ble overrasket over hvor mørkt det var. Oktober har vært ganske travel, noe har skjedd de fleste helgene; konfirmasjon til nevøs datter i Sandefjord, venninnebesøk på Frøya, og noe annet de andre helgene. Denne siste helga i oktober har jeg derimot en helt programfri helg, det er deilig og noe jeg ofte trenger. Ellers har måneden bestått av arbeid, lesing, Farmen, Stjernekamp, Skal vi danse, aviser, Livstid (krim), Førstegangstjenesten, mye inneliv, og et par-tre vennetreff. Et par kulturtreff har det også blitt tid til. Å holde treff med såkalte få nærkontakter så lavt som mulig er ikke noe problem her i gården.  Jeg har fått mange nye bøker i posten, det er utrolig mye som frister i høst, ventebunken er høy, i tillegg til at jeg låner på biblioteket.
Nå over til bøkene (under bildet)

                                        


Bøker lest:

1. En riktig stygg bok av Einar Stenseng: debutant, leseeks, norsk2020, 117 s
2. Kohts bok av Joachim Førsund: Sakprosa/biografi, leseeks, norsk2020, 260 s
3. Fra Tollak til Ingeborg av Tore Renberg: norsk2020, lydbok, Bookbites, 3t37min/176 s
4. Mødre og døtre av Tiril Broch Aakre: Sakprosa/memoar, psykisk helse, lånt på bib, 175 s
5. Kongeriket av Jo Nesbø: Spenning, norsk2020, leseeks, 631 s
7. Doktor Moreaus øy av H.G.Wells : 1001-bok, lesesirkel, kjøpt, frahylla, Oseania, 182 s
8. Tingenes  tilstand av Sandra Lillebø: norsk2020, psykisk helse, lånt BookBites , 178 s
9. Er mor død av Vigdis Hjorth: norsk2020, leseeks, 359 s
10. Morgon i det nedbrende huset av Margaret Atwood: dikt, Canada, lånt på bib, 123 s
11. Oppdraget av Hans Olav Lahlum: norsk2020, 2.verdenskrig, leseeks, 201 s (omtale kommer)

SUM: 11 bøker/ 2689 s

7 romaner/1 krim
2 sakprosa/selvbiografisk
1 diktsamling

6 leseeks/4 lånt på Bib (1 lydbok) /1 kjøpt 
1 1001-books Elidas lesesirkel
1 frahylla

Land besøkt: Det ble veldig mye innen Norge denne gang. Kun to bøker med handling utenlands og da i Canada og i Stillehavet.

Jeg har lest tre veldig gode bøker som jeg ikke har blogget om: Fra Tollak til Ingeborg, Mødre og døtre og Tingenes tilstand. Alle fortjener å bli lest.
Mødre og døtre av Tiril Borch Aakre og Tingenes tilstand av Sandra Lillebø har samme tematikk. Begge skriver om det å vokse opp med en psykisk syk mor. Aakres mor tok livet sitt. Det er sterke vitnesbyrd. Lillebø skriver sin historie i romans form, men forlaget har vært åpen på at dette er veldig selvbiografisk (alt trenger ikke å være det, men vi må tro at essensen av opplevelsen er det). Utfra det jeg hadde lest på forhånd, at det er sant at Sandra skriver om seg selv og sin mor er det ekstra sterkt, særlig fordi jeg synes hun utleverer veldig mye. Går det an å skrive det? tenkte jeg en del i starten, men etter en stund gjorde jeg ikke det. Lillebø skriver svært godt, en nydelig prosa, og hun skriver også mye om det å skrive som er interessant. For hun kan ikke skrive hvis hun ikke kan skrive om det som brenner, det som er hennes historie, det hun har levd me hele livet. Hun drøfter og problematiserer og reflekterer veldig åpent og godt om dette i boka. På noen måter synes jeg hun minner meg om Vigdis Hjorth i stil og refleksjonsnivå.
Jeg lånte begge disse bøkene på biblioteket, men vil gjerne ha dem, så jeg kjøper dem sikkert på salg en gang.
Aakres bok synes jeg var så sterk å lese, at jeg nesten ikke husker noe å referere. Men det betyr ikke annet enn at jeg også anbefaler den. Tematikken tatt i betraktning, så er dette bøker man bør være i rett modus for å lese, avhengig av hvordan man har det med seg selv og familien (eller jobben)  for tiden.

Fra Tollak til Ingeborg er noe helt annet. Om en eldre mann som sørger over kona og forteller hennes historie, om sønnen og datteren som han har svært lite kontakt med. Rørende, sterkt og nært.



Det er også interessant at det ble flere bøker om mor-datter-tematikk i oktober. Utover Lillebø og Aakre, så leste jeg Vigdis Hjorts Er mor død- som jeg ikke likte spesielt godt. Det skal sies at jeg leste den rett etter Lillebø, og da falt den nok litt sammen.
Gunn Marit Nisja skriver også om mor-datter. Datteren avbryter studier for å reise hjem på Møre for å passe på sin mor som har fått en hjernesykdom. Gripende og interessant roman.
Tematisk ble det også mange bøker om psykisk helse/uhelse: Aakre, Lillebø, Kohts bok, Tollak. Og kanskje også Nisjas bok, hvis man tenker sorg og hjernesykdom innenfor denne paraplyen.


Andre aktiviteter:
1.Bokhøsten presenteres på Trondheim folkebibliotek. Artig å bli med på dette, siden forlagenes turneer i byene gikk ut denne høsten pga korona. 
Ikke så mye nytt for min del, dog, siden jeg følger med og leser nyhetsbrev og anmeldelser, men det er morsomt å lese hva andre trekker frem av godbiter og favoritter. Det jeg merket meg spesielt var et par japanske romaner, fra Bokvennen Solum, og Ali og Zadie Smith, som jeg enda ikke har lest.




Dette bildet av Hanne Gelleins debutantkrim; Alle fugler små, , tror jeg at jeg tok fordi jeg er blurbet på forsiden.;) Boka leste jeg og storkoste meg med den da den kom. 


Blurbet ble jeg også i en annonse for bøker fra Cappelen Damm, Gert Nygårdshaugs siste krim; Den fjerde engelen. Jeg bruker sjelden terningkast, men her gjorde jeg det. (litt artig da;))


2.  Leksikon om lys og mørke på Trøndelag teater, 28.oktober. Prøveforestilling på stykket basert på Simon Strangers bok. Jeg synes det var sterkt og bra gjort, selv om dialogene ikke satt helt. Det er slikt som kan komme seg. Dessverre fikk den lunken anmeldelse i Adressa etter premieren. Tipper at publikum likevel vil like forestillingen.



3. Skrivekurs- sakprosa
Jeg var også på et skrivekurs i sakprosa med Dag Hoel i regi av Midt-Norsk forfattersentrum. Veldig lærerikt. For meg ble det en forlengelse av kurset med Merete Morken Andersen på Røisheim i august som handlet om Livsfortellinger. Mitt prosjekt dreier seg om akkurat det, og etter kurset med Dag Hoel, så har jeg fått mer bevissthet om hvilken retning dette skal få.
Jeg velger og bøker jeg leser med tanke på prosjektet, at det skal være noe å hente mtp tematikk og form, men det betyr ikke at jeg ikke også vil lese helt andre type bøker.
Time will show! Har prosjektet mitt tett inntil brystet enda.


Et annet prosjekt er å innføre mer betennelsesdempende mat og drikke i kostholdet, og kutte ut det som fremmer (mye av det er jeg allerede forsiktig med, som sukker, hvete og melk, men det hender det skeier ut med kanelboller etc) . Jeg er ikke spesielt glad i fermentert mat og drikke, men venner meg nå litt til kombucha. Yoghurten tåler jeg ikke, men tester nå ut kokosvarianten. Ble inspirert av Maria Borelius bøker som jeg leste i september (se oppsummering), og satser på en mer helhjertet "kur" snart. Men det er jo greit å begynne litt i det små.



Som nevnt i innledningen så var jeg i konfirmasjon i Sandefjord. Her er konfirmanten og jeg for 11 år siden i Maspalomas på Grand Canaria. Jeg har siden blitt kalt tante Kamelita. Laget sang til henne fra tante Kamelita.






Ønsker dere alle en riktig god november med disse vakre høstbildene fra siste helga i oktober:)



Fotos: Anita Ness



Bare en mor av Roy Jacobsen #4

$
0
0

 Bare en mor er den fjerde romanen i serien om Ingrid Barrøy. Roy Jacobsen har sagt i et intervju i Bestselgerklubben at han ikke blir ferdig med Ingrid og Barrøy. Det er mer som vil bli fortalt, og han skriver så lenge det kommer mer. Godt er der, for denne boka er også veldig god og sterk. Ingrid fra Barrøy berører fortsatt.


Boka lånte jeg på Bookbites, både i ebok-format og lyd, men det ble mest lyd da det var utrolig fint å høre romanen lest på helgelandsk. (selv om det innimellom - spesielt ved kraftuttrykkene- hørtes ut som Tanja i Førstegangstjenesten- siden jeg kjørte opp farta opp med 25%;) )

I Bare en mor møter vi en eldre Ingrid over noen år etter krigen. Vi blir også kjent med gutten Mattis, mamma Olavia og faren Johannes. En dag stikker Olavia av, og vi aner at dette har spesielle grunner. Olavia kommer fra en velstående og respektert familie, men giftet seg med den mer enkle Johannes i hui og hast, noe mange spekulerte over.  Og det kommer jo for en dag. En vanskelig sak, slik det ble for mange kvinner etter krigen. De forelsket seg i en tysk soldat og ble gravid, til spott og spe og skam.

Olavia greide vel ikke å leve i dette ekteskapet, selv om hun satt pris på Johannes, men var det andre ting som lokket mer?  Ikke lenge etterpå forsvinner Johannes på havet og Mattis blir uten foreldre. Han er hos Ingrid på Barrøy når faren blir borte, og Ingrid gjør det hun kan for å oppspore barnets mor, men uten hell. Hun får etter en tid lov til å adoptere Mattis, som tilpasser seg godt og blir en medgjørlig unge å ha med å gjøre. Vakker er han, smart og snill. Han går veldig godt overens med Ingrids datter Kaja. Og mot tenårene blir de kanskje vel tette, bekymrer Ingrid seg for.

Det skjer tragiske ting på havet, og Barrøy blir hardt rammet, Ingrid og de andre er i sorg. Mange drar på Lofotfiske, til Værøy og Røst, og Lofoten nevnes flere ganger i boka. Presten har giftet seg med Olivias søster, men han har blitt en merkelig og litt veik prest. Marianne Vollheim kommer også på besøk en sommer, og vil påvirke Kaja og Mattis til skolegang i byen (Trondheim) og det blir utfordrende for Ingrid. Det er en ny tid, men Ingrid er klok og intuitiv, og hun sørger også fortsatt over Alexander, russeren, faren til Kaja.

Vi får høre om mange av folka på Barrøy og på fastlandet som vi har blitt kjent med før. Jeg ble berørt av historien og synes kanskje dette var den beste, eller det er ikke godt å si. Jeg håper i alle fall at det kommer flere bøker i serien. Jeg er helt sikker på at det er mer å hente her.

Blogginnlegg om de andre bøkene i serien:
Rigels øyne (Det var vemodig å lese dette innlegget igjen, der jeg har bilder fra Skorovass og min søster som døde i sommer.  <3 )

Tine har også blogget om Bare en mor 

Roy Jacobsen: Bare en mor, 7 t/269 s
Cappelen Damm 2020
Lånt på Bookbites



Oppdraget av Hans Olav Lahlum

$
0
0

 Jeg har faktisk ikke lest en bok av Hans Olav Lahlum enda, men jeg har lenge hatt det på tapetet. Jeg har derimot hørt og sett Lahlum snakke om sine bøker og andre aktuelle temaer ganske mange ganger. Han er kunnskapsrik, morsom og engasjert, men hvordan han skriver, se det, vet jeg først nå. Riktignok er ikke Oppdraget en del av krimserien hans, ei heller biografi som han også har skrevet, men en slags spenningsroman fra andre verdenskrig. En nett liten retro-roman, som jeg gjerne anbefaler videre.



*Boka har jeg fått som leseeksemplar fra forlaget*

Forlaget om boka:

I mai 1943 får en 20 år gammel motstandskvinne et svært viktig og risikabelt oppdrag: Å kjøre en flyktende motstandsmann til et sted hvor han kan gå over grensen til Sverige. Hun påtar seg spontant oppdraget, men bilen blir forfulgt. Livene til kvinnen selv, passasjeren og mange ukjente mennesker står på spill. Oppdrageter en reflekterende og intens spenningsroman, der handlingen utspiller seg over kun noen timer.

Den unge motstandskvinnen er villig til å risikere sitt eget liv for å hjelpe fedrelandet og redde flyktningens liv. Iveren og ansvarsfølelsen for oppdraget øker når hun får vite at hundrevis av andre menneskers liv også kan stå på spill. Samtidig melder betenkelighetene seg – for hvorfor er det så viktig at flyktningen og ryggsekken hans kommer seg til Sverige? I en engasjert samtale mellom de to brytes sjåførens kristne idealisme mot passasjerens tidvis kyniske realisme. Mens bilen nærmer seg grensen, nærmer forfølgerne seg skuddhold. Den unge sjåføren finner seg fanget i et enveiskjørt kappløp hvor livene til henne selv, passasjeren og mange ukjente mennesker står på spill.


For snart tre uker siden så jeg den første episoden av Atlantic crossing på NRK1. Den handler om krigens utbrudd og kongefamiliens og regjeringens flukt fra landet. Jeg ble fanget av spenningen og da romanen Oppdraget kom inn døra, passet det veldig godt å lese den, som også handler om flukt fra nazister og over til et tryggere land, her Sverige.
Den unge kvinnen Marie bor alene, etter at hun mistet sin mor i sykdom. Det ble også ble brudd med kjæresten nylig, og hun synes hun både har tid og vilje til å hjelpe en viktig motstandsmann til grensen. Hun er sjåfør, har bil og alt det andre er planlagt til den minste detalj. Det skjer mye på den to timer lange reisen, hvor de har tyskerne i hælene. Hvor nære de er og om de vet at de er på flukt, vet de ikke, men sannsynligheten er stor for at tyskerne snart vet om det, siden mannen er ettersøkt. Det haster med andre ord å få ham over grensen.
Underveis har de en etterhvert en nær samtale, den unge kvinnen og den noe eldre mannen. Det henger et slør av mystikk over ham, som pirrer Maries nysgjerrighet. Marie vil så gjerne vite hvem han er, hvorfor det haster sånn, hvorfor han er så viktig, hva har han i sekken sin etc etc. Men hans munn er lukket når det gjelder hans agenda. Dess mindre hun vet, dess bedre er det. For blir de tatt, vil de bli torturert på det værste for å røpe det tyskerne vil vite. Hun får også selvmords-piller av ham, i tilfelle det værste kan skje. (slike piller fikk også kronprinsesse Martha av nære svenske venner i siste episode av Atlantic Crossing. Cyanid.) Dette setter i gang en rekke med betenkeligheter i Marie, og sånn fortsetter det.
De har også andre viktige diskusjoner og tema oppe; om livssyn, Gud, om kjærligheten, at hun ikke vet hvem faren er og andre ting.

Oppdraget er en riktig så spennende og intens liten thriller, men røtter i vår krigshistorie som vi aldri ser ut til å bli ferdig med. Den er levende skildret, godt skrevet og har et bra driv. Jeg kan formelig kjenner spenningen, tvilen, redselen og håpet til de  to som sitter i bilen som skal føre ham frem til fjellet ved grensen. 
Anbefales!


Hans Olav Lahlum: Oppdraget, 201 s
Cappelen Damm 2020
Boka har jeg fått av forlaget

Lang tids reise av Jan Mehlum (krim)

$
0
0

 Jan Mehlum er en gammel og solid traver i krimbransjen. Nå er han ute med den nittende frittstående kriminalromanen om advokat Svend Foyn. Jeg har lest mange av dem, og har likt dem godt. Mehlum skriver krim med samfunnsaktuelle temaer. Denne gangen er saken han etterforsker mer eller mindre på egenhånd, knyttet til en gammel barnevernsak og en forsvinningsak.



Svend Foyn, advokat med eget kontor og privatetterforsker, fortsatt aleneboende med sin herlige hund Hulda, voksen datter som han stadig snakker med på telefonen, samtaler på byen med godt i glasset med etterforsker Mørk, og bor fortsatt i Tønsberg.

1 2009 forsvinner en liten jente på 1, 5 år fra en leilighet i Tønsberg. Familien har lenge vært i barnevernets søkelys pga flere bekymringsmeldinger. Effektive tiltak har ikke blitt iverksatt. Mor overlater barnet mye til seg selv, hun ruser seg. Faren er også ustabil. Hva skjedde med lille Felicia?
Saken setter hele Tønsberg og omegn på hodet. Politiet finner blodspor av barnet i farens båt, vitner melder seg og har sett noe. Faren og moren blir tiltalt for drap, faren dømmes, mor blir frikjent, men barnet blir ikke funnet.

Svend Foyn var nabo av familien og har aldri glemt tilfellet. Plutselig, ti år etterpå, har VG en artikkel om saken. Foyn får spørsmål om å bistå med å skaffe mer opplysninger,  grave i saken, og det fører ham på en lang reise for å finne ut hva som egentlig skjedde den gangen. Etter å ha spist godt av VGs budsjett, kommer han til et etisk vendepunkt, hva kan han egentlig fortelle VG, hva bør skrives i saken, hva bør forbli hemmelig. 

Sammen med Svend Foyn virvles vi inn i en gammel forsvinningssak som kan ha forgreninger i narkomiljø, menneskehandel med mer. Vi møter triste skjebner som Felicias mor som har forsøkt å skape et nytt liv i København, hvordan den går med henne, si det vil jeg ikke røpe. Noe muligens ureglementert skjedde også under rettssaken, så her er det også ting å grave i. Noen forsøker å stoppe Foyn, han opplever at han roter seg borti noe som er veldig farlig. Og flere ekstremt vanskelige dilemmaer fører han over noen grenser, men pytt, hvem er Svend Foyn om han ikke tar i bruk noen kreative vrier i den gode saks tjeneste?

Det er spennende, velskrevet, med lun humor som vanlig, de lett ironiske dialogene med Mørk og venninnen Alice fra Kripos, for eksempel, er som alltid en fryd å lese. Og Hulda er med så klart, på reiser til Hotel Bristol i Oslo, der de har egen hunderom, eller på turer lenger sør i landet. Men en ting jeg hang med litt oppi, var bruken av navnet Felicia. Skrev ikke Jørn Lier Horst (også fra Vestfold) en Wistingbok som het Felicia forsvant?  Jepp, det gjorde han, les her. Jeg er usikker på om jeg har lest den boka, men jeg har den i hylla, førsteutgave er fra 2005. Fikk lyst til å lese den nå.  Jeg har også lyst til å nevne at parallelt med lesing av Lang tids reise har jeg i de siste dagene hørt på Unni Lindells siste bok Nabovarsel, som også faktisk har noen berøringspunkt med denne boka; forsvinninger, at det er mange som forsvinner i Norge i løpet av et år.  En stund så gikk jeg litt i surr på hvem som var hvem da noe i bøkene gled over i hverandre. Det har jeg sortert nå, men det er kanskje ikke så lurt å lese/lytte til to krimbøker samtidig ;)

***Lang tids reise er forøvrig bok nr 100 som jeg har lest i år.***

Anbefales. 
Har du ikke lest noe av Jan Mehlum før, så er det på tide. Jan Mehlums Svend Foyn har en godhet for de som kommer skjevt ut i samfunnet. Dette er sosialrealistisk krim i øverste liga.

Terningkast 5.

Andre av Jan Mehlum som jeg har blogget om:

Note to self: Når jeg sliter med å lese, blir rammet av lesetørke, så skal jeg huske at Jan Mehlums bøker finnes. Det er fortsatt en del av dem jeg ikke har lest. Bra krim som kan få lesegleden på flyt igjen. 


Jan Mehlum: Lang tids reise, 301 s
Gyldendal 2020
Mottatt leseeksemplar fra forlaget


Dette er andre dagar av Ruth Lillegraven (dikt om verden i pandemitid)

$
0
0

 Ruth Lillegraven er en kjent og kjær norsk lyriker og forfatter. Hennes diktsamlinger er lettleste, med et forståelig språk og historier uten for mye svevende abstraksjoner. Hun har også vunnet den norske Bokbloggerprisen 2013 med URD . I høst kom hun ut med en diktsamling med tekster inspirert av koronapandemien. De er gjenkjennelige slik det har vært for oss alle i denne tiden. Ruth nøyer seg ikke bare med tilstanden her på bjerget, men beveger seg ut i verden og skriver også om andre ting som skjer.


Dette er andre dagar skildrer livet til Ruth, hennes familie, de åtte år gamle sønnene, datteren som er russ, hennes mann, i denne tiden siden mars 2020, da så mye ble nedstengt, men også før det, da vi fikk nyheter om at en pandemi muligens var på gang fra Kina, og aviser skrev om det første registrerte smittetallet i Norge.
Om hjemmekontoret, skolestengning, andre ting man må finne på sammen med barna, håndvask, om såre hender pga mye antibac da skolene åpner igjen. Om det merkelige ordet kohort, som opprinnelig er et romersk militært begrep.. Om hva hun vanligvis lærer barna, og hva de må lære nå.

...
eg lærer 
å halde avstand
og sprite hender
og dette er det eg 
lærar videre

hugs avstand
kviskrer eg til sonen
då me går i fossen
og må passere folk
..

(s.83, fra diktet Hendene)

ventetiden, på at noe skal skje, noe skal ikke skje, man vet ikke, så merkelig er tiden..
Om kohortene:

...
men noko skjer

barnehagane opnar
skulane delvis

eit magisk nygamalt ord
dukkar opp

kohortar

ein gong grupper
av 480 infanterisoldatar
i det gamle romarriket
konstant i berdeskap
mot moglege fiendar

sidan mest kjent 
från Asterix

ungane går
på skulen væpna
med reina matboksar
rein drikkeflaske og 
rein ipad, stiller opp
på linje ute

(s 92-93, diktet Tida)

Interessant at vi har hentet ord fra gamle krigsspråk for å bruke det i en pandemi. Og parallellen er ganske tydelig. Vi kriger mot et virus, må lære oss disiplin  og følge ordrer for å få bukt med dette.

Boka veksler mellom det dagligdagse, det globale. Lillegraven smetter inn refleksjoner og bilder fra branner i verden, som utgår fra en brann familien opplevde på Rhodos mens de enda kunne reise til utlandet. Hun tegner også opp bilder fra de skrekk-tallene fra utlandet vi alle har fått inn via nyhetene, fra Bergamo, New York, andre steder, og tilbake igjen til skogen i nærmiljøet, de nære ting. Om permafrost , synkehull, klimasaken, trærne i skogen, om flykntingekrisen i Moria, om andre katastrofer i verden. Jeg leser utålmodighet, tålmodighet, venting, en stille desperasjon, men også en glede, en trygghet, tross alt, over å leve i vår del av verden, og mer tid med barna, en annerledes tid med barna.

Det er fint og enkelt som Ruth Lillegraven kan skrive det. Gjenkjennelig, fordi vi alle har vært gjennom og er gjennom det samme og enda vet ingen når dette er over.

Dette er den første boka fra den såkalte korona-litteraturen jeg har lest.
Siden jeg har fulgt særdeles mye med i alskens medier siden korona-viruset ble kjent, føler jeg at jeg har fått dosen min og ikke har hatt noen trang til å lese skjønnlitterære bearbeidinger så langt. Men det kan jo endre seg dess lenger det går og vi får en del av dette på avstand.
Diktene var uansett fine å lese, selv om jeg synes noen deler var bedre enn andre deler her. Men det er vel ikke uvanlig, generelt sett. Det må være mer enn en ren oppsummering for at det skal bli god litteratur, og det synes jeg Ruth Lillegraven makter. Hun utvider fra det lille, nære, til det globale og trekker også delvis inn noe fra før pandemien, og fra andre pandemier, slik at vi flere perspektiv på det vi er midt oppe i nå.

Anbefales!

Beathe har også skrevet begeistret om boka, les hennes flotte omtale her


Andre bøker av Ruth Lillegraven i min blogg:
URD (dikt)
Manilahallen (dikt) 
Sigd  (dikt) 

(sukk, det var tider det. Nostalgiske bilder)


Ruth Lillegraven: Dette er andre dagar, 131 s
Tiden norsk forlag 2020
Leseeksemplar fått av forlaget





Hvem vinner Brageprisen 2020 ? (med korte omtaler)

$
0
0

I dag vant Tore Renberg Bokhandlerprisen 2020. Hipp hurra og gratulerer til ham. Fra Tollef til Ingeborg har jeg lest og likt veldig godt. En virkelig fortjent seier. En annen viktig pris er Brageprisen, som skal deles ut 26. november. Jeg har lest alle bøkene i klassen for skjønnlitteratur, og er spent på hvem som vinner.


Vigdis Hjorth: Er mor død
Jeg er fan av Vigdis Hjorth, og har likt mange av bøkene hennes, spesielt Arv og miljø, Snakk til meg og Hjulskift.
I Er mor død går hun på nytt inn i mor-datter-problematikken og kretser rundt temaet via hovedpersonen Johanna som er kunstner bosatt i i USA. Johanna har omtrent ikke hatt kontakt med sin familie i Norge på 30 år. Forholdet til moren er meget anspent, nesten ikke-eksisterende. Johanna reiser hjem og forsøker å få kontakt, men uten å lykkes særlig godt.
Jeg ble ikke så begeistret for denne boka, som jeg følte var noe anmasende, repeterende og utmattende. 
Noen synes dette er hennes beste bok, jeg er ikke blant dem.

Beate Grimsrud: Jeg foreslår at vi våkner
Den originale forfatteren Beate Grimsrud døde av kreft i sommer, bare 57 år gammel.
I denne romanen har hun skrevet om det å være syk av kreft. Hun bruker humor og fletter inn minner fra oppveksten blant annet på Dovrefjell. 
Jeg likte denne boka veldig godt, selv om sidehistorien med Reven og Rotta var litt overflødig. Kanskje greit virkemiddel for å distansere tematikken , hva vet jeg, men akkurat det fikk jeg ikke så mye ut av. Men ellers, en veldig godt, varm, rørende roman. Og bunn ærlig om hvordan hovedpersonen opplevde det å få og ha kreft. Om angsten og alle rundene.
Min favoritt.

Olaug Nilssen: Yt etter evne, få etter behov
Denne romanen leste jeg ferdig i går. Jeg hadde forventninger, siden jeg likte hennes forrige prisbelønte bok; Tung tids tale, veldig godt, og fordi flere har lovprist også denne romanen. (som med Vigdis Hjorths Er mor død  vs Arv og miljø).
Nilssen fortsetter i samme sporet når det gjelder tematikk, men denne gangen virker det klart mer fiksjonalisert enn den mer selvbiografiske Tung tids tale.
Lea er mor til Benjamin, som er svært funksjonshemmet med autismespekterdiagnose. Hun er utbrent og i stor grad sengeliggende og spiller spill på mobilen. Benjamin bor hos tante Rakel, som er lærer og alene etter samlivsbrudd/skilsmisse. De har en yngre søster; Linda, som er lege og er gift med to barn. Linda irriterer seg konstant over Lea, og bidrar til disharmonien i familien. Foreldrene deres unngår helst konflikt og prøver å dempe spenningene mellom døtrene, men de tar heller ikke noe ansvar for Benjamin.
De virker å være ganske pietistisk kristne og den kristne oppdragelsen går igjen som en rød tråd i romanen.
Historien fortelles vekselsvis med døtrene, mor Gudrun og pleier Petters stemmer. Det handler om hvor krevende og altoppslukende omsorgen for et sterkt funskjonshemmet barn er, hvor vanskelig der er å be om og få hjelp, men like mye handler det om hva som skjer med familiesystemet og hvordan de forskjellige påvirkes av og oppfatter situasjonen.
I starten handler det også mye om hvordan de bruker sosial medier, mye om facebook, insta, messenger og snap, og hvordan det de skriver, liker etc blir tolket. Et snedig tidsriktig grep, men kanskje litt trøttende i lengden?
Nilssen bruker også humor og noen scener er morsomme, noe grenser til karikert, og det er vel det kanskje som gjør at jeg får litt vel mye distanse til tider. Tror jeg nok på disse folkene? Vel, tja, jeg vet jo at Olaug Nilssen har førstehånds kjennskap til tematikken, men hadde andre skrevet dette, kan det hende jeg ikke helt hadde trodd på alt.
Eller, kanskje er jeg bare litt lei av denne type bøker (les overdosert) ? Ikke om pårørende-problematikk per se, men kanskje om disharmoniske familieforhold. 
Men det skal sies at om jeg var lunken et godt stykke ut i boka, så tok den seg opp mot slutten, fikk både driv, spenning og tempo, slik at jeg måtte lese ferdig i går kveld, men totalt sett er det ikke den beste boka jeg har lest i år.  Det er andre jeg hadde sett for meg før denne når det gjelder Bragepris-nominasjon. (Tore Renberg, Roy Jacobsen, Helga Flatland , Sandra Lillebø og sikkert flere som jeg ikke har lest enda) Men jeg likte denne bedre enn Er mor død av Hjorth.
(lånt på Bookbites)

Per Marius Weidner-Olsen: Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen
Dette er romanen jeg var mest spent på. Kritikerrost, før den ble sparket ut i kulden av Oktober forlag pga tillitsbrudd. Debutromanen handler om overgrep, seksuell oppvåkning, en oppvekst med tyverier og nasking, utenforskap. Saken er den at at forfatteren ble dømt for overgrep og sonet for en del år tilbake. Offeret kjente igjen situasjoner i boka som lignet og forlaget fikk vite det, noe de ikke likte siden forfatteren ikke hadde fortalt om det. Det har vært mye avis-skriverier om denne saken, mange meninger om det var riktig av forlaget å si opp kontrakten. Forlaget trakk avtalen med forfatteren, men han fikk beholde rettighetene og har nå gitt ut boka i egen regi gjennom selvpubliseringstjenesten BoldBooks.

Weidner-Olsen skriver bra, har et repeterende sug i teksten, noen ganger for repeterende (jfr Hjorths Mor er død), så det grenser til langtekkelig noen steder, men alt i alt synes jeg dette er en interessant roman. Den viser hvordan det er å være ung gutt som er nysgjerrig på det seksuelle, hvordan han og noen venner blir dratt med i en bil av en mann som ber dem gjøre seksuelle tjenester med ham. De vet at det er galt, at det oppfattes galt, men blir likevel med ham. Spenning? Ekkelt er det, men de får noe igjen,.
Hovedpersonen er også utsatt for et annet overgrep som antydes flere ganger i boka, uten at det utbroderes, vi får aldri helt vite hva det går i, men det er en eldre kvinne som gjør det. Han skildrer også andre episoder med voksne kvinner som vil ha noe av ham, som blotter seg for ham, han blir opphisset.
Romanen er både handlingsdrevet som en oppvekstroman, men består også av mye refleksjon over moralske dilemma, om ansvar og skyld, om opplevelsen av overgrep, når er det skadelig, eller ikke? Blir det skadelig når noen andre sier at det er skadelig selv om han ikke opplevde det slik? feks. Hva er den unges delansvar? Kan den unge lokke, bidra i stor grad, men går likevel fri for skyld og ansvar? Med mer..
Alle disse betraktningene kan man godt dvele med, og således er det en viktig roman, som godt kan fortjener enda en gjennomlesing. At boka startet ganske ekkelt er nå så, det var grovt, og jeg visste ikke om jeg orket å lese videre, men det gjorde jeg, og det var faktisk verdt det. En tankevekkende roman, på tross av noen innvendinger. 
(lånt på Bookbites)

Hvem vinner?
Jeg er usikker. Som favoritt har jeg Beate Grimsruds roman; Jeg foreslår av vi våkner. Men jeg tenker også at Per Marius Weidner-Olsen debutroman også er en god kandidat som kan hamle opp med de fartstunge damene Vigdis Hjorth og Olaug Nilssen.  Men kanskje er det nå Vigdis Hjorth sin tur?

Hva tror du? Hvem synes du skal vinne?
Hvem synes du burde vinne som ikke er nominert? (forutsetter at du har lest disse fire)


Jeg har ikke lest noen av bøkene i de andre klassene, men har begynt på Høyt av Erika Fatland, som er nominert som beste sakprosabok.




Men du ser ikke syk ut av Ragnhild Holmås (bokanbefaling)

$
0
0

 For noen dager siden leste jeg ut Men du ser ikke syk ut av Ragnhild Holmås. Boka har fått mange gode omtaler og temaet er viktig. Jeg fikk lyst til å lese den første gangen jeg hørte om den. Ragnhild Holmås har ME og har vært veldig syk i flere år. I denne boka skriver hun om egen erfaring, om myter, fakta, holdninger med mer. Hun bruker mye humor, og dette er ingen sytebok for den som måtte tro det, heller en svært opplysende bok, en bok til å bli klokere av.


*Boka har jeg fått som leseeksemplar fra forlaget, og det er anbefalt å merke med reklame. Jeg har ingen bindinger til forlaget, får ikke betalt og skriver min ærlige mening om boka.*

Forlaget skriver dette om boka:

Ragnhild Holmås ser helt frisk ut når du treffer henne på kafé. Så hvorfor jobber hun ikke? Er hun egentlig så syk som hun sier?

Hun er en av flere hundre tusen nordmenn som lever med en usynlig sykdom. Selv om de har ulike diagnoser, kan de oppleve samme bagatellisering og mistenkeliggjøring – fra leger, Nav og arbeidsgiver, til og med fra venner og familie. De får høre at de må skjerpe seg. Slutte å syte. Bare tenke positivt.

I boken Men du ser ikke syk ut utfordrer Holmås denne mistenkeliggjøringen. Hun inviterer leseren med bak kulissene til en person som later som om hun er frisk i frykt for å bli mistenkt for å late som om hun er syk.

Hennes historie om skjuling, skam og selvbedrag flettes sammen med korte essays og kreative elementer til en sjarmerende, men samfunnskritisk bok. Med humor og lekenhet utforsker hun hvor fordommene kommer fra, hvorfor kunnskapshullet om sykdommer som rammer flest kvinner er så stort, og hvorfor i alle dager folk prøver å kurere henne med yoga og rare juicer.

Med forord av Anne-Kat. Hærland.


Holmås fikk ME etter kyssesyken, og lå for det meste til sengs tidlig i tyveårene. Utad forsøkte hun å vise seg frisk, i de øyeblikkene hun greide å være ute og det var ikke så ofte. På sosiale medier viste hun også frem en maske om at alt sto bra til.  Det å ha en usynlig sykdom fører mye skam og stigma med seg. Tenk å være avhengig av NAV, ikke greie å jobbe som før, ikke greie å være sosial som før, ikke greie noen ting egentlig, uten at oppbygd energi ble brukt opp og en måtte bruke enda mer tid på å lade opp, eller fikk enda mere smerter. Om hvordan det er å stadig få "gode råd" (har du prøvd yoga?Annet kosthold? vitaminer?  etc..) eller historier om noe som "ligner". Folk er generelt ikke særlig gode til å lytte, og jeg skjønner godt Ragnhilds økende frustrasjon om hvordan hun blir møtt av dem som er mer opptatt av å gi gode råd og servere historier om noen de kjenner som.., eller egne plager (litt utmattet og sliten, ja ..det ..). 

Om det ha en sykdom hvor det enda ikke finnes noen kur, om tålmodighet, utålmodighet, energiøkonomisering og mye annet som vedrører det å ha slike lidelser.

Mange med usynlige sykdommer og lidelser blir mistenkeliggjort av samfunnet,  folk, venner, helsevesen, som om de er latsabber og unnasluntrere, godt hjulpet av visse politikeres holdninger. (om såkalte Navere )

Det er en interessant og viktig bok, skrevet med mye humor, lett å lese, men tankevekkende og opplysende.

Anne-Kat Hærland har skrevet et herlig forord. Hun har selv en usynlig sykdom, en uhelbredelig øyelidelse og blir gradvis mer og mer svaksynt og til slutt blind. Hun tar et oppgjør med forestillingen om at kjemper man nok, er man modig og inspirerende nok, så kan det meste overvinnes. Det gjelder handicappede, kreftsyke, deprimerte, med fler. Men det kan det ikke. Man kan ikke bli frisk av å bare tenke positivt. Men samfunnet elsker og vil ha slike inspirerende og motiverende syke som blir friske og vinner kampen.

Å vinne kampen. 
Ragnhild tar også et oppgjør med krigsmetaforene. Man kan ikke vinne kampen mot ME. Det er ingen kamp man kan tenke seg frisk av, yoge seg ut av. I det å tro at man kan vinne kampen mot en eller annen sykdom/lidelse, ligger også det at når man taper, har man ikke kjempet nok, ergo har man skyld i det selv. 

Les boka, den har min beste anbefaling. Dette er folkeopplysning, en bok som kan rokke ved negative holdninger til usynlige sykdommer, men også gi kunnskap som kan bidra til å hjelpe og forstå de som er rammet. 
Terningkast 5. (vingler mot 6)

Andre bloggere:




Ragnhild Holmås: Men du ser ikke syk ut , 236 s
Cappelen Damm 2020
Leseeksemplar



Jeg vil våkne til verden av Karoline Brændjord (nydelig diktdebut)

$
0
0

 I dag har jeg lest en nydelig og sår diktsamling av debutant Karoline Brændjord. Jeg har lest at den har fått en del glimrende kritikker og bloggomtaler siden den kom ut. Til og med Jan-Erik Vold har skrevet en knallgod anmeldelse av boka. Det er ikke småtterier. Og etter å ha lest boka, mener jeg det absolutt er fortjent.




Diktene handler om sorg, det å ha mistet en mor i selvmord. Jeg-personen var ganske ung, et barn, da det skjedde. Hun skildrer opplevelsen, sorgen, savnet etter en mor som ikke greide å leve lenger. Hun skildrer hva som har gitt lindring, som naturen. Her er noen vakre naturskildringer gjennom årstidene, samt en frykt for å selv bli så syk å ikke orke å leve lenger.
Selv om det er en trist og sår smertefull bok, så er det så vakkert skrevet at det er en fryd å lese. Les sakte, nyt formuleringene, ta inn smerten og sorgen i den grad du orker, ta inn naturen, de vakre lyriske bildene.

Utdrag fra diktene:

Det såre...

"Mamma ville heller/ ha en hund enn en engel./ Hun skulle hatt en engel og ikke/ et barn." (fra Kjerub, s 27)

Det sterke, tøffe. brutale..

"Moren min druknet seg, skjøt seg, hengte seg, skar over/ pulsåren og hoppet/

Det skal mer til enn en datter for å utholde kroppen"(s 53)

Om hva sorg gjør med kroppen...

"Hele våren er jeg øm i musklene 
Øm i lårene, rumpa, baksiden av leggene,
armene, magen

Ansiktet utslitt av vind,
av sol, epler og trafikk
og lyd av skritt i grusen

Det er sorgen som arbeider med meg
Jeg skal passe til en verden som er mindre " (s. 54)

"Dagen hun døde ble jeg nummen. Jeg husker jeg tenkte:
Hun er død. En dag kommer sorgen til å bli levende." (s. 57)

Og minner fra da datteren fant henne...

"Jeg vil helbrede moren min. Men hun er borte. Heldigvis
er jeg klok og legger hendene over mitt eget hjerte. " (s. 68)

Eli og Beathe har også blogget om boka.

Anbefales på det sterkeste! En sjelden god lyrikkdebut.

Karoline Brænde, født 1990, bosatt i Oslo. Hun har gått Skrivekunstakademiet i Hordaland.

Karoline Brændjord: Jeg vil våkne til verden, 78 s
Kolon forlag 2020
Leseeksemplar fått av forlaget

Hekser og fuglekikkere av Magne Hovden - fornøyelig underholdning

$
0
0

 Magne Hovden er et ubeskrevet blad for meg, men jeg har hørt om bøkene han tidligere har skrevet, som Sameland og Cirkus. Hekser og fuglekikkere er hans rykende ferske roman, og den kastet jeg meg over da den kom i hus. Dette er lett og fornøyelig underholdning som ga meg et friskt pust mellom tematisk tyngre samtidslitteratur og grusom krim.



*Boka har jeg fått som leseeksemplar fra forlaget, og det er anbefalt å merke med reklame. Jeg har ingen bindinger til forlaget, får ikke betalt og skriver min ærlige mening om boka.*

Handlingen utspiller seg i Vardø, en meget spesiell liten by nord i Finnmark. Under inkvisisjonen ble et stort antall mennesker dømt og henrettet for hekseri og trolldom i Finnmark.  For noen få å siden ble det opprettet et heksemonument på Steilneset i Vardø til minne om hekseprosessene og ofrene. Jeg har vært der og kan skrive under på at det er et meget sterkt og spesielt sted. Noe fakta om dette flettes inn i slutten av romanen.

I boka blir vi kjent med to grupper av lidenskaplige mennesker på hvert sitt felt som reiser på tur til Vardø. Den ene gjengen er fugleentusiaster som har blitt kjent gjennom et internettforum og den andre treffes fordi de har meldt seg på et kurs i regi av en sjaman som skal lære dem om energihøsting.

Ragna er gift med en kjent fotballtrener, Rune, og de har nok glidd fra hverandre. Hun mistenker at han er homofil også. Hun oppdager at hun muligens har evner som healer og melder seg derfor på kurset med Gert sjaman, en merkelig type med trekanthatt som beskytter ham mot fugler som kan kakke han i hodet, noe han ikke tåler pga en bløt fontadell.
I Vardø skal de lære å høste energier og være i ett med naturen. De må bo i telt og spise Rett-i-koppen Parma de pasta, mens Gert prøver å hove inn enda mer penger på diverse ting han prøver å selge dem for at de skal få fullt utbytte av energiene.

Tor er også i et ekteskap som halter. Han har hørt at den sjeldne kuhegra er observert i Vardø og det er foranledningen til at hans gruppe reiser nordover. De er en broket gjeng, som også Ragna og hennes medkursdeltagere er det, og når de begge skal ut i det samme landskapet borger det for konflikter mellom gruppene.

Jeg skal ikke fortelle så mye mer, det er jo noe av poenget å lese boka selv. 
Jeg synes dette var fornøyelig lesing, jeg småhumret og lo flere ganger og var også spent på hvordan dynamikken mellom de to gruppene og enkelte personer utviklet seg. Og ja, det er mye som skjer, det er helt sikkert. 

Anbefales absolutt når du trenger noe lett og morsomt å lese. Minner meg litt om Karin Bjørset Persens bøker fra Nord-Norge, (hun har også skrevet en bok om hekser, men den har jeg ikke blogget om) men har også noe til felles med svenske Fredrik Backman, og andre bøker i den kategorien.
Hovden skriver lett og uanstrengt, og jeg kan tenke meg å lese mer av ham.



Magne Hovden: Hekser og fuglekikkere, 357 s
Cappelen Damm 2020
Boka har jeg fått som leseeksemplar fra forlaget
 



Diktsirkel november 2020- utenlandsk dikter

$
0
0

 Leser dere dikt folkens? Henger dere fortsatt med i diktsirkelen dere trofaste diktvenner? Nå er november på hell og den siste kategorien i 2020 står for tur:

Utenlandsk dikter. 

Det burde være nok å ta av. Beathe har allerede lest Averno av Louise Gluck som vant Nobelprisen i litteratur i år. Et spennende valg. Du kan lese det fine innlegget hennes her. Jeg ble så fristet til å lese den at jeg kastet meg over et søk på Bookbites, og jepp, der var den klare til å lånes. Jeg har så vidt begynt på den. Mulig det ikke er den enklest tilgjengelig diktsamlingen, men det gjenstår å se. Enkelt skal det vel heller ikke være når man vinner en Nobelpris. En annen som heller ikke er så helt enkel, er William Blake, men han er vis, morsom og fascinerende, spennende å bli kjent med. Jeg har lest Ekteskap mellom himmel og helvete.



Er det noen som kjenner igjen strofer fra dette diktet?

ORDTAK FRA HELVETE

Lær i såtiden, undervis i innhøstingen, nyt om vinteren.

Kjør din vogn over de dødes knokler.

Overflodens vei fører til visdommens palass.

Forsiktigheten er en rik gammel jomfru som udugelig-
heten beiler til.

Den som begjærer, men ikke handler, sprer pest.

Den delte meitemarken tilgir plogen.
.....
(s.15)

Den som har lest Nobelprisvinner Olga Tokarczuk sin fantastiske roman Før plogen over de dødes knokler, vil se hvor hun har hentet inspirasjon fra. Etter den boka ble jeg enda mer nysgjerrig på Blake.

Det passet veldig bra at Kolon nylig ga ut en gjendikting av Ekteskap mellom himmel og helvete. (Henning Hagerup står for gjendikting og et lengre etterord)
Det er en stund siden jeg leste PDF-versjonen, og jeg skal lese boka på nytt i papir.
Det jeg tenkte i alle fall, var om dette er dikt eller kortprosa, og jeg var usikker på om jeg ville velge den til diktsirkelen, da mye i denne boka ikke er typisk dikt, men korte tekster. 
Jeg har også lånt en bok av Blake på biblioteket som er mer tradisjonelle dikt på rim; Uskyldens og erfaringens sanger: som viser menneskesjelens to motstridende tilstander. 
Jeg kommer tilbake med mer om denne samlingen , og jeg skal også lese Averno, som jeg så vidt har begynt på.
Jeg vurderte også Rumi, kjærlighetspoeten (se bilde over) , som jeg har i hylla, men han får vente litt til. 

Hva skal du lese? Hva leser du? 
Hiv deg gjerne med med dikt i november:)


Jeg er også i tenkeboksen om jeg skal fortsette med diktsirkelen neste år. Kanskje gi den en annen form? Hvert kvartal , kanskje det er nok?
Deltagelsen varierer, men er det interesse vurderer jeg å fortsette et år til.

Innspill mottas gjerne.

Oppsummering november -20

$
0
0

November har gått ganske fort, selv om det vanligvis er en en grå og tung måned . Men vi har hatt noe sol, fine dager innimellom, og så har det skjedd en del både privat og på jobb. Men lest det har jeg faktisk gjort, hele 15 bøker, korte og lange. Det er ikke så værst i grunn.



 Månedens sist leste bok på første søndag i advent. Jeg rakk å få kjøpt adventslys før butikken stengte lørdag. Kommer like brått på hvert år dette.

Bøker lest:
1. Ekteskapet mellom himmel og helvete av William Blake: Leseeks/pdf, poesi?, 50 s
2. Bare en mor av Roy Jacobsen: norsk2020, lånt på bookbites/lydbok/ebok, 7 t/ 269 s
3. Lang tids reise av Jan Mehlum: krim, leseeks, Danmark, norsk2020, 301 s
5. Et liv forbi av Helga Flatland: norsk2020, lånt på bib, 264 s
6. Men du ser ikke syk ut av Ragnhild Holmås: Sakprosa, helse, leseeks, norsk2020, 236 s
7. Dette er andre dagar av Ruth Lillegraven: Dikt, norsk2020, leseeks, 131 s
8. Yt etter evne, få etter behov av Olaug Nilssen: norsk2020, lånt på Bookbites, 191 s
9. Nabovarsel av Unni Lindell:Krim, norsk2020, lånt på Bookbites(lydbok), 10 t/418 s
10. Jeg vil våkne til verden av Karoline Brændjord: Dikt, norsk2020, debutant, leseeks, 78 s
11. Hekser og fuglekikkere av Magne Hovden: Norsk2020, leseeks, 356 s
12. Manus, 400 s
13. Jegere og sankere av Per Schreiner: Norsk2020, dystopi, leseeks, 280 s
14. Averno av Louise Gluck: Dikt, lånt på Bookbites, 85 s
15. Død og oppstandelse av Bjørn Vatne: Norsk2020, sci-fi, lånt på bib, 283 s

SUM: 15 bøker / 3568 sider

4 diktsamlinger
8 romaner (ikke-krim) / 2 krim
1 sakprosa (dokumentar/helse)

8 leseeks/7 lånt på bib/bookbites

12 norske2020
1 lesesirkel- diktsirkelen

Land besøkt:Danmark (i en norsk bok)
Ellers veldig mye norske bøker denne måneden. Det som er utenlandsk nevner ikke landet spesifikt, men forfatterne er fra Storbrittania (Blake) og en er fra USA. (Gluck) Sistnevntes bok Averno, baserer seg på den greske myten om Persefone som dro til Hades i underverdenen, eller riktigere; hun ble borført, tatt, mens hennes mor Demeter, sørget resten av sitt liv.

Jeg har styrt lesingen min i retning av et par innfall: Brageprisnominerte og Bokhandelprisnominerte. Samt dystopi-sci-fi og diktsirkel. Og lånte bøker fra biblioteket det er frister for.
Jeg har lest Beate Grimsrud og Vigdis Hjorth sine bøker tidligere, og leste Per Marius Weidner-Olsen sin omdiskuterte roman, samt Olaug Nilssens sin , denne måned. Har skrevet innlegg om det her
Min favoritt; Beate Grimsrud vant.:) 
Jeg leste også Helga Flatland og Roy Jacobsen som ble nominert til Bokhandlerprisen. Tore Renberg vant for Fra Tollak til Ingeborg. Den leste jeg i oktober. Veldig glad for at den vant, selv om jeg også likte bøkene til Flatland og Jacobsen.

Av de bøkene jeg ikke har blogget om, kan jeg si at jeg planlegger et kort innlegg om dystopiske Jegere og Sankere, samt science-fiction-boka til Bjørn Vatne (som jeg leser ferdig på senga i kveld). Jeg leste også ferdig Averno av Gluck i kveld . Det var litt rart å lese den, siden jeg også leser Vatne, som handler om en død persons bevissthet. Averno handler mye om død, flere liv, underverden, sjelen, så disse to bøkene fikk plutselig noen berøringspunkter.
Blake og Gluck skal jeg komme tilbake til i et senere innlegg; mitt bidrag til diktsirkelen, dog litt på etterskudd når det gjelder blogging.

Unni Lindells Nabovarsel, synes jeg bare var sånn passe. Den var spennende til å begynne med, men ble litt rotete og ikke så veldig spennende når det gjaldt det oljebransje-økonomigreiene. Men Snø kan bli en artig person å følge videre. Rart å lese om Mariann Dahle i en så perifer rolle også, forresten. 

Ellers har det vært ganske travelt i november. Mye har skjedd i familien, travelt på jobb, diverse annet, nå skal det planlegges og handles julegaver. Jeg har ferie neste uke og reiser meg en liten tur til skogs, siden vi ikke kan reise til Gran Canaria i år. Håper å få lest litt der foran peisen.


Har vært på et litterært arrangement under Trondheim krimfestival:


Her er det Jan Boris Stene. krimforfatter fra Trondheim og en av arrangørene av Krimfestivalen, som bokbader Helene Flood. Hun har hatt stor suksess med sin debutbok; Terapeuten. (den har jeg lest)
Jan Boris har også kommet med en fersk krim ; Med døden som følge, som er en nåtidskrim fra St.Olavs, kreftavdelingen, hvor han selv jobber som lege.
Han ble bokbadet av Sverre Nyrønning, forlagssjef i Communicato forlag.
Boka skal jeg lese etterhvert. Har lest de historiske krimromanen til Jan Boris Stene.
Krimfestivalen foregikk etter gjeldende smittevernregler, og man kunne også følge den digitalt.


Jeg har også vært ute med min gamle venn og kollega Pål på restaurant Troll og spist lutefisk.


Dette tror jeg må bli en tradisjon:)

Med dette ønsker jeg dere alle en fin desember. 

Håper dere ikke stresser , men tar dere tid til en god bok eller flere. Hva skal dere lese i desember, i jula? Har dere bokønsker for jula?
Jeg skal lese litt mer feelgood (julebøker), noe krim, noe norsk som ligger her, Ti Amo av Hanne Ørstavik bl.a. (som ligger på min iPad) - samt DonDe Lillos Stillheten, og et par av Britt Karin Larsens bøker om Folket på Finnskogen. Og ellers som det lyster. Forhåpentligvis en 1001-bok, det ble det ikke noe av i november. 
I jula skal jeg lese Knausgårds Morgenstjernen. Jeg har kjøpt den, og sparer den til da.
Jeg har også ønsket meg noen bøker; vegetarkokebøker, reisebøker, biografien til Obama, den nyeste til Tove Nilsen og boka om Ari Behn av Vidar Kvalshaug samt Gry Hammers bok om eteriske oljer.





Jeg har lest 111 bøker så langt i år. 
Mest leste sider i februar med 3935 sider, mest leste bøker i november med 15 bøker. 

3 dystopier fra nær fremtid: Jegere og sankere av Per Schreiner, Død og oppstandelse av Bjørn Vatne, Stillheten av Don Delillo

$
0
0

 Hvorfor ikke ta tre på rappen, tenkte jeg, siden jeg hadde disse tre bøkene som har noen fellestrekk, i hus. Vatneboka hadde jeg lånt på biblioteket og det nærmet seg lånefristens utløp. Jegere og sankere hadde jeg hørt mye bra om, så jeg startet med den. Har også lest en bok av Per Schreiner før, som jeg likte godt. Beistet, heter den, en lettere surrealistisk roman. Jeg har lest alle tre romanene til Bjørn Vatne, men ingen av Don Delillo, før nå. Et artig lite miniprosjekt dette, det å lese de etter hverandre. Hva har de til felles? Les gjerne videre under bildene.




Litt om handlingen først:

Jegere og sankere av Per Schreiner, 281 s
Tiden forlag 2020
Leseeksemplar fått av forlaget

Fra baksideteksten: "En historie om sivilisasjonens kollaps og de som skapte seg et liv på restene av den."" Victor sov den dagen verden gikk under"

For noen fantastiske setninger.

Victor er den unge voksne mannen som har bodd hjemme hos mor til langt opp i tyveårene. Han arvet en leilighet og flyttet for seg selv. Han har forskanset seg bak en PC-skjerm, har sosial angst, spiser seg feitere og feitere, lukter nok vondt. Hans mor kommer med mat til ham to ganger i uka.
Han våkner en dag og alt er stille. Moren er forsvunnet. Strømmen går, heisen står og han er nødt til å foreta seg noe. Han går ut i gatene, der det er helt stille, han finner en butikk og forsyner seg med mat. Han finner ut av det. Det dukker også opp andre vesener etterhvert. Hunder, mennesker. Noen få.
For Victor betyr kollapsen en endring i positiv endring.
Vi blir kjent med noen andre personer også, et par, familier, enkeltpersoner, en enslig mor med et barn. De etablerer en slags sosial orden, blir kjent, vi følger de forskjellige fra de samme tidspunktene da det skjedde, til de møter hverandre og hvordan det utvikler seg.
Blir det slossing i gatene? Kamp om territorier, mat og goder? Eller hersker det en fredelig orden, annerledes enn i en del andre skrekk-dystopier?

Jeg får godhet og sympati for Victor, han er en god gutt. Men har alle rundt ham ærlige hensikter? 
Også for noen av de andre. Den store spenningen uteblir, også de store konfliktene, romanen bæres frem av et langsomt driv, mer av karakterenes liv, handlinger, refleksjoner og reaksjoner. Skrevet i et nøkternt språk. Så kanskje blir det ikke så ille likevel, når katastrofen inntreffer. 
Det blir mer drama når de bestemmer seg for en reise sørover. 
Og til slutt kommer en historie om Johanne som er på seiltur med kjæresten da det skjer. Øyene de er innom, Madeira, Azorene, Skottland, Shetland. Hjem. Den historien grep meg, den var sterk. 
Det skjedde ikke bare her hjemme, men like mye ute, og ingen vet egentlig hva som skjedde, bare at strømmen gikk og menneskene forsvant.
Jeg hadde håpet på en oppklaring om hvor de ble av, men det får du nesten hjelpe meg å svare på etter at du har lest boka.

Langt frem i tid? Tja, ikke godt å si.. Det kan skje når som helst.



Død og oppstandelse av Bjørn Vatne, 283 s
Gyldendal 2020
Lånt på biblioteket

Morsomt at titlene matcher. Jegere og sankere. Død og oppstandelse. Stillheten.

Vatne sin tredje roman beveger seg ca ti år inn i fremtiden. vi er i ca 2030. Hjerneforskingen er i en rivende utvikling, som mye annet innenfor teknologi og vitenskap.
Hovedpersonen Remi er skribent med vyer og ambisjoner og har skrevet for et banebrytende tidsskrift; Morgon og netter, sammen med kameraten Åge.  Det blir lagt ned og med det selvtilliten til Remi.
Han er arbeidsledig, men skriver for noen andre. Freelance. 
En dag treffer han legen Oda på en alternativmesse. Han har fått i oppdrag å dekke denne messa og å være kritisk, men se det innenfra, få noen intervjuer. Han prøver å få innpass hos healere og alternativterapeuter, men blir møtt med mistenksomhet og kjeft. De er jo så vant til å bli hetset av pressen. Oda, er en kjent lege med podcast/blogg. Han får en samtale med henne og det klikker etterhvert melllom dem. Lunsjer, kaffe, middager, forhold. En dag blir han med henne til en sjaman som jobber som terapeut og har grupper med ayahuaska-seremonier. Hun ønsker også selv å prøve det. Remi er med som støtte, mens de andre spyr og rister i et par timer, og sjamanen flyr rundt og passer på.

Så blir Oda syk, alvorlig syk. Hun ville ikke si det til Remi før det hadde gått en stund. Han blir helt knust.
Hun skal dø. 
Og det er dette boka handler om. At hun dør og at hun før hun døde samtykket i å bli brukt i forskning på bevissthetens gåte. Å forsøke å overleve bevisstheten etter døden. At hun trakk samtykket like før hun døde, brydde ikke Remi seg så mye om, De var da gift og han hadde myndigheten til gi forskerne tillatelse til å gjøre sine eksperimenter med hennes donerte hjerne og DNA.

Vekselvis følger vi Remis møter og kontakt med forskerkjernen og hans egne forsøk på  å få kontakt med Oda. Hun gir seg tilkjenne gjennom et merkelig språk på veggen, skjermen, etc. I alle fall er Remi overbevist om at det er hun som forsøker å trenge gjennom og at hun har det vondt. Han tenker også tilbake på tiden de hadde sammen.

Død og oppstandelse er en roman om hvor langt vitenskapen kan gå, hva noen kyniske forskere er villige til å gjøre, om farene, etikken- og om en mann i dyp sorg som i sin desperasjon går deres ærend inntil et visst punkt. Imellom spiser han nudler med frysetørrede grønnsaker og kjøtt.

Slutten er veldig spesiell. Foregår i Trondheim, hvor Rockheim er sentral. Ellers bor Remi i Ålesund.

Spennende, litt morsom, litt skremmende og ganske sær roman. Men jeg falt litt av når det  ble for mye teknologiprat. Da skummet jeg meg litt videre, eller foretok noen tankesprang utpå viddene. Det er fullt mulig.

Andre bøker av Bjørn Vatne, som også vant Bokbloggerprisen for sin debutroman.


Stillheten av Don Delillo, 128 sider
Gyldendal 2020
Boka fikk jeg av Beathe (tusen takk)

Denne boka var jeg spent på siden jeg har lest mye bra om prisbelønte Don Delillo sine romaner. Han er amerikaner og er kjent for blant annet Underworld. 
Beathe skrev at Jegere og sankere hadde noe til felles med Stillheten. det var i en samtaletråd om korona-litteratur. Om ikke disse bøkene handler om pandemier per se, så nevnes det faktisk i en setning eller to i begge bøkene. Uten at man dermed kan påstå at det er pandemi Sars Covid-19 vi snakker om her. Så spesifikt er det ikke.
Men strømbrudd og kollaps er det i begge bøkene. Det er utgangspunktet i både Schreiners og Delillos romaner.

Stillheten  er en kort roman. Den er trykket med "skrivemaskinbokstaver". Min gamle skrivemaskin, en Brother, skrev sånn da jeg hadde den på 80-tallet. For en herlig tid.
Etterhvert skjønner jeg hvorfor det er gjort. Snedig grep. Virksomt. Man går tilbake til det gamle, for strømbaserte datamaskiner virker jo ikke lenge.

Vi følger to grupper mennesker i denne lille romanen.
Tessa og Jim sitter i et fly, på vei hjem fra Paris. Så begynner flyet å krenge, så blir det svart. Så smeller det hardt i bakken.
I New York sitter det tre personer i en leilighet og venter på dem. Det er SuperBowl-søndag.
Plutselig blir skjermen svart. Strømmen går. Det blir kaldt. Heisen står.
Det blir ganske sprøtt etterhvert. Tett, angstfyllt? Hva gjør den gamle læreren sammen med den tidligere studenten som fantaserer om Einstein og sorte hull, mens mannen lager sin egen fotballkamp og er kommentator, og dukker venneparet fra flyet opp?

Det er befriende med en kort og likevel så handlingsfyllt roman. Intensiteten som skildres gjennom de skarpe observasjonene, dialogene, bevegelsene.

Tidsperspektivet her er ca 2 år frem i tid, 2022.

Skremmende?

Det kan skje.

Jeg blir ikke redd. Disse tankene har vi vel alle hatt; når skjer det, når inntreffer katastrofen? Mens vi likevel lever greit videre , enn så lenge. Men det kryper jo stadig nærmere? Kanskje på tide å ordne seg det beredsskapslageret kanskje?

Jeg vil lese mer av Don Delillo.



(Og så fikk jeg lyst til å gjenlese Stillheten av Jens Bjørneboe.)


Tre menn til Vilma av Gudrun Skretting. Herlig feelgood !

$
0
0
 *Boka har jeg fått gratis som et forhåndseksemplar av forlaget Aschehoug. *
Jeg leser ikke så ofte slike bøker, men denne virket morsom og jeg trengte noe lett å lese, så hvorfor ikke en morsom julebok.
"Tre menn til Vilma" var både morsom, rørende, sjarmerende og velskrevet. Les mer under bildet:



Forlaget om boka:
En eldre herre med løsbart og bratsj blir like før jul funnet død på flyet fra London til Oslo. Hans navn var Fredrik Mozart Sandvik, og i bratsjkassen ligger en bunke brev adressert til hans datter, Vilma Veierød. 
Den 35 år gamle Vilma lever alene, og har ingen kjennskap til faren. Forøvrig har hun mer enn nok med å unngå døden - lagre hermetikk i kjelleren, for eksempel, og holde seg unna radioaktive bananer. 
Når hun da ikke er på jobb med de brysomme pianoelevene i kulturskolen. 
Men da en kjekk prest og en patolog med verbal tourettes plutselig står på døren hennes med brev fra den døde faren, blir alt forandret. 
Det har nemlig ikke vrimlet av menn i Vilmas Veierøds liv. Så langt i fra. Men plutselig må hun forholde seg til to stykker. Tre - hvis man regner med den døde faren. 

En norsk julebok i sjangeren romantisk komedie trenger vi faktisk. Jeg er svak for gode romantiske komedier, særlig film, men de har vi stort sett har fått fra utlandet. Denne romanen er også nevnt i samme gate som Eleanor Oliphant og Elling, og forsåvidt er det også relevant.
Den har også lignende type humor som Hva nå Bernadette. I alle disse tre bøkene handler det om ensomhet, annerledeshet og angst i forskjellige varianter. Bøker som jeg liker.

Vilma er enslig og har levd alene siden tanta , strenge Ruth døde. Hun får plutselig mye å holde styr på når den døde faren dukker opp, via en prest og en obduksjonstekniker som står på døra hennes.
Vilma får varme følelser for presten, utsultet på omsorg og nærhet som hun sikkert er. Han har så varme hender, tenker hun rett som det er.
Men stakkars Vilma kan nok ikke helt med de sosiale kodene, så noen merkelige situasjoner og litt pinlige situasjoner oppstår mellom dem.
Det gjør det også når obduksjonstekniker Richard inntrer arenaen, nærmere bestemt hennes hjem etterhvert. Han har verbal tourettes, og det skal ikke stikkes under en stol at uttrykkene kom i en del upassende ufrivillige situasjoner.
Men morsomt å lese var det, jeg lo og humret flere ganger.
Vilma holder privatundervisning for en gutt, Audi, ni år,  med et stort talent og denne gutten åpner også for et mer sosialt liv for Wilma, selv om hun egentlig ikke ønsker det, introvert og vant til å leve alene som hun er.

Faren hennes som hun aldri har truffet, etterlot seg en del brev til henne, som hun leser som en slags adventskalender. Gjennom dem blir hun på en måte kjent med sin avdøde far og mor, og et tomrom fylles. 
Vilmas mor døde da hun var fire år, i en ulykke.

Hvordan de nye relasjonene utvikler seg og hvordan Vilmas tap blir gjennomlevd og bearbeidet skal jeg ikke røpe, men at dette er en fin fin roman med både forviklinger, rørende hendelser og morsomme påfunn i en skjønn forening, som får en lykkelig slutt, de må det være lov å si.

En smakebit:
"Jeg åpnet likeså øynene, atter en gang. Og der, bak adventstaken i vinduskarmen, humpet Ivar Kirkebys bleke rumpeballer taktfast opp og ned. Mens englene så på med hodet på skakke, med vinger og foldede hender.

Hjelpes, tenkte jeg. Disse bildene kommer til å forfølge meg resten av livet, det var jeg sikker på. Prestens hvite akterspeil gyngende opp og ned med et kvinnelår på hver side, den krøllete buksen på knærne. Opp og ned. Crescendo. Accelerando. Himmel, for en fart."


Skikkelig kosebok dette her. Anbefales!

Andre som har blogget:

Boka er solgt til Tyskland. Den har også fått en del gode anmeldelser her hjemme, blant annet en femmer i VG og en firer i Adresseavisen.


Gudrun Skretting: Tre menn til Vilma, 444 sider
Aschehoug 2020
Leseeksemplar fått av forlaget


Julens ni liv av Florence McNicoll

$
0
0

 Jeg har lest en søt liten julehistorie om en kvinne som arbeider på et omplasseringssted for katter i London. Hun har et mål om at favorittkatten Felicia skal få et nytt hjem til jul. Dette er den andre juleromanen jeg har lest i desember, og kanskje blir det en til før året er omme. Denne boka var mer romantisk og søt, enn morsom.


*Boka har jeg fått som leseeksemplar fra forlaget. *
Forlaget om boka:


«En hjertevarm fortelling om ensomhet, kjærlighet og betydningen av pelskledde venner - den perfekte bok å kose seg med i julen.

Det nærmer seg jul, og på Battersea hunde- og kattepensjonat prøver Laura desperat å finne et nytt hjem til Felicia, en rufsete hunnkatt med et hjerte av gull. Lauras kjæreste kan ikke begripe hvorfor hun må bruke så må mye tid på kattehjemmet, men for Laura er ikke kattene bare en jobb - de er selve livet.

I løpet av desember inngår Laura avtaler med ni forskjellige personer på kattehjemmet. Alle ønsker seg litt mer kjærlighet til jul, og finner det i sine nye kjæledyr. Men når Aaron plutselig står i døren, sjarmerer han ikke bare den kresne Felicia, men Laura også ...

Vil Londons mest ensomme katt finne et nytt hjem til jul?»


Det mest spennende i boka er om matchingen med de som søker å katt og kattene treffer, og om noen passer for Felicia. Felicia er en sky og skadet katt som Laura har bruker mye tid og omtanke på for å gjøre trygg. Hun er en god katt innerst inne, men strever med å få tillit til andre og freser og gjemmer seg.

Laura blir skuffet hver gang det ikke blir match, etter grundige intervjuer og treff i katteburet.

En dag dukker Aaron opp, og de ser ut til å like hverandre. Med Aaron ønsker ikke katt for seg selv, men for sin syke deprimerte bestemor som trenger å få noe til å kvikke seg opp. Dessuten er hun overvektig og må få beveget seg mer. Bestemor Enid er ikke så interessert i starten , så det hele blir liggende på vent en stund. 

Laura får god kjemi med Aaron og håper sånn på at de skal ta Felicia. 

Laura er imidlertid samboer og kjæreste med Rob, en effektiv karrieremann med litt andre verdier enn Laura , noe som kommer mer og mer frem. Alt går på hans premisser og han uttrykker ofte at hun må dempe seg når det gjelder kattesnakket  når de er sammen med Robs venner , familie og forretningsforbindelser.

Hvordan forholdet utvikler seg er også et spenningsroman i boka. Selv om det ligger i kortene  at noe endrer seg.

Det kuliminerer når Rob ber Laura ut på en overraskelsedate og har skaffet et lekkert antrekk til henne. Tilfeldigvis kommer Aaron også innom Battersee i det vaset hun skal ut. Han får høre av kollegaen til Laura at hun skal ut med kjæresten . Han blir skuffet fordi han har fått følelser for henne . Laura tror derimot at Rob kanskje skal fri til henne...


Dette er en roman som tar for seg forhold mellom katter og mennesker, hvor viktige dyr er i manges liv, for syke, de med kjærlighetssorg, de eldre, ensomme, med mer. 

En heder til kattene, rett og slett, og i tillegg hva de kan føre til av nye varme og gode vennskap og kjærlighetsforhold. Battersee er et  rikelig sted for omplassering av katter, og romanen er også en heder til dette stedet. Forfatteren donerer årlig penger til Battersee.

En søt liten roman, verken mer eller mindre. Lettlest.


Florence McNicoll: Julens ni liv, 304s
Cappelen Damm 2020
Leseeksemplar fått av forlaget 




 

Viewing all 1272 articles
Browse latest View live