Det er høst. Den siste uka har det vært vakkert fint vær, og fargene spraker. Jeg har lyst til å dra til fjells, men jobber om dagene, så det er ikke mulig akkurat nå. Hadde ferie noen dager på Finnskogtoppen i september og det var deilig med skogsturer, aktiviteter, hvile, lesing og god mat. Har lest 13 bøker i september, ikke så værst det, for tiden. Noen er veldig korte og et par er lydbøker.
Finnskogtoppen (foto: Anita Ness)
1. Mor forsvinner av Truls Unholt: Debutant, norsk2020, leseeks, Berlin/Tyskland, 181 s
2. Sølvveien av Stina Jackson: Krim, Sverige, kjøpt, 320 s
3. De siste kjærtegn av Kjersti Anfinnsen: Pocket, Paris/Frankrike, leseeks, 141 s
4. Amokløper av Stefan Zweig: Lydbok, lånt bookbites, Indonesia, 1001-bok, 2t12m, ca 90 s
5. Tro meg når jeg lyver av Ellen G. Simensen: Krim, debutant, leseeks, norsk2020,383 s
6. Sjakknovelle av Stefan Zweig: Amerika (NY- BSAS, lydbok, 1001-bok, lånt, 95 s/2 t 21
7. Gul bok av Zeshan Shakar: Norsk2020, leseeks, 288 s
8. Helserevolusjonen av Maria Borelius: Helse, sakprosa, kjøpt, USA, India, Sverige, England, 344s
9. Slik treet faller av Britt Karin Larsen: Kjøpt, frahylla, Sverige, USA, 494 s
10. Den tredje engelen av Gert Nygårdshaug: Krim, norsk2020, leseeks, 288 s
11. Så ble det kaldt av Frode Eie Larsen: Krim, norsk2020, Paris/Frankrike, leseeks, 359 s
12. Inventarium av Pedro Carmona- Alvarez: Dikt, norsk2020, diktsirkel, leseeks, 159 s
13. Bliss av Maria Borelius: sakprosa, helse, kjøpt, USA, Japan, England, Sverige, 396 s
SUM: 13 bøker /3632 sider (inkl avbrutt bok, se under)
(Avbrutt: Det var en gang en elv av Diane Settelfield pga leveringsfrist bib: leste 94 sider)
6 romaner (ikke-krim)
4 krim
2 sakprosa
1 diktsamling
7 leseeks/ 4 kjøpt/ 2 lånt på bib (Bookbites)
1 frahylla Heddas bokhyllesirkel
2 1001-books Elidas lesesirkel
Land besøkt: Tyskland, Sverige (4) , Frankrike (2), USA (2) , India, England (2) , Japan, Indonesia
Det ble mange bra bøker i september.
Omtale av Inventarium kommer. Den leste jeg i forbindelse med Diktlesesirkelen. Kan si at jeg likte den. Det er ikke en enkel diktsamling, den er ganske voldsom, drømmeaktig, memorisk, fragmentert, men likevel er det en tråd gjennom alle diktene som knyttes til en historie. Alvarez er født i Chile, og det er nok den latin-amerikanske arven som preger samlingen, både innhold og stil.
I september hadde jeg en uke ferie og var fem dager på Finnskogtoppen i Finnskogen. Jeg hadde med meg Britt Karin Larsens bok nr 6 i serien om Finnskogfolket, Slik treet faller. Den handler om dette folket før krigen. Mange har utvandret til Amerika og vi leser også om dem, og de som har havnet i Oslo. Mange skjebner, vakre naturskildringer, mye folk å holde styr på, men det gikk seg til.
Larsen skriver på en spesiell måte og det er ikke lett å bare suse gjennom sidene, jeg måtte venne meg til stilen, men etterhvert likte jeg boka godt, og ser frem til å lese resten av serien.
Jeg kjøpte en samlepocket i 2013 av de tre første bøkene, som jeg ikke har lest, og hentet den fra kjelleren. Jeg har også bestilt nr 4, 5 og 7, som nettopp var på salg i Bestselgerklubben. Venter de hvert øyeblikk i posten. Disse bøkene skal jeg kose meg med utover høsten og vinteren.
Ellers er det en bunke nye bøker her som skal til pers. Mye å glede seg til, men jeg må lese etter lystprinsippet, hva som passer best der og da. Det funker nok best for tiden, selv om jeg også prøver å ha en slags plan, som jeg vil kalle retningsgivende. Vurderer å ikke delta i så mange lesesirkler neste år, selv om jeg har gjennomført de tre jeg er med i ganske godt (ikke full score, men delvis). Vi får se. Noe stress blir det av det, samtidig som jeg liker å ha noe målrettet lesing også. Ellers ble det ikke så mye hylle, dikt, og 1001-lesing.
Ellers har jeg likt alle krimbøkene godt. Artig at Nygårdshaug kom med ny bok i Drum-serien, den koste jeg meg skikkelig med.
Jeg likte også godt å lese Maria Borelius sine bøker om antiinflammatorisk livsstil. Virkelig fascinerende og lærerik. I går leste jeg ferdig Bliss, hvor en stor del av slutten består av matoppskrifter. Tenk, jeg leste masse matoppskrifter og koste meg med dem. Vanligvis leser jeg oppskrifter når jeg skal bruke dem, men her leste jeg dem side for side. Det sier noe om konteksten og at Maria skriver personlig og godt også om de rettene hun gir oppskrifter på. Hun er forøvrig vitenskapsjournalist og har reist rundt i verden og truffet mange forskere på området, samt folk i Blå soner, som lever lenge, for å finne ut hvorfor. Jeg ble veldig begeistret for disse bøkene, og tror det har mye for seg. Lavgradig systemisk betennelse ser ut til å være årsaken til mange sykdommer og lidelser, også dem som er mer diffuse som skolemedisin ikke finner ut av eller greier å behandle. Det er mye man kan gjøre for å bli friskere, få god helse, samt forebygge, og det handler om en helhet, som innbefatter riktig kosthold, mosjon/bevegelse/trening, gode opplevelser, hvile/meditasjon, søvn, natur med mer.
Jeg dumpet også borti Funksjonell medisin da jeg startet på Berit Nordstrands bok Omstart 30, som bygger på de samme prinsippene når det gjelder mat. Funksjonell medisin er et helhetlig system for å bedre, få , bevare god helse, som det jobbes med å innføre i EU innen 2030. Det kalles persontilpasset medisin. Dette er veldig spennende. Det tar tid å endre systemer, men mye er på gang. Enn så lenge er det i alle fall to klinikker i Norge som driver med dette.
Nå snakket jeg meg litt bort her, men det handler jo også om bøker som er skrevet om dette, da.
Elers er det ikke så mye å melde. Øvrig kulturfront har ligget nede i september, men jeg har meldt meg på noen litterære arrangementer i oktober.
Ønsker dere alle en riktig så fin oktober. Hva tenker du å lese?
Oppsummering august: 9 bøker / 3074 sider