Vakre, fargerike oktober er over. Jeg våknet i dag til en grå dag, og ble overrasket over hvor mørkt det var. Oktober har vært ganske travel, noe har skjedd de fleste helgene; konfirmasjon til nevøs datter i Sandefjord, venninnebesøk på Frøya, og noe annet de andre helgene. Denne siste helga i oktober har jeg derimot en helt programfri helg, det er deilig og noe jeg ofte trenger. Ellers har måneden bestått av arbeid, lesing, Farmen, Stjernekamp, Skal vi danse, aviser, Livstid (krim), Førstegangstjenesten, mye inneliv, og et par-tre vennetreff. Et par kulturtreff har det også blitt tid til. Å holde treff med såkalte få nærkontakter så lavt som mulig er ikke noe problem her i gården. Jeg har fått mange nye bøker i posten, det er utrolig mye som frister i høst, ventebunken er høy, i tillegg til at jeg låner på biblioteket.
Nå over til bøkene (under bildet)
Bøker lest:
1. En riktig stygg bok av Einar Stenseng: debutant, leseeks, norsk2020, 117 s
2. Kohts bok av Joachim Førsund: Sakprosa/biografi, leseeks, norsk2020, 260 s
3. Fra Tollak til Ingeborg av Tore Renberg: norsk2020, lydbok, Bookbites, 3t37min/176 s
4. Mødre og døtre av Tiril Broch Aakre: Sakprosa/memoar, psykisk helse, lånt på bib, 175 s
5. Kongeriket av Jo Nesbø: Spenning, norsk2020, leseeks, 631 s
6. Jeg skal ta vare på deg av Gunn Marit Nisja: norsk2020, leseeks, 287 s
7. Doktor Moreaus øy av H.G.Wells : 1001-bok, lesesirkel, kjøpt, frahylla, Oseania, 182 s
8. Tingenes tilstand av Sandra Lillebø: norsk2020, psykisk helse, lånt BookBites , 178 s
9. Er mor død av Vigdis Hjorth: norsk2020, leseeks, 359 s
10. Morgon i det nedbrende huset av Margaret Atwood: dikt, Canada, lånt på bib, 123 s
11. Oppdraget av Hans Olav Lahlum: norsk2020, 2.verdenskrig, leseeks, 201 s (omtale kommer)
SUM: 11 bøker/ 2689 s
7 romaner/1 krim
2 sakprosa/selvbiografisk
1 diktsamling
6 leseeks/4 lånt på Bib (1 lydbok) /1 kjøpt
1 1001-books Elidas lesesirkel
1 frahylla
Land besøkt: Det ble veldig mye innen Norge denne gang. Kun to bøker med handling utenlands og da i Canada og i Stillehavet.
Jeg har lest tre veldig gode bøker som jeg ikke har blogget om: Fra Tollak til Ingeborg, Mødre og døtre og Tingenes tilstand. Alle fortjener å bli lest.
Mødre og døtre av Tiril Borch Aakre og Tingenes tilstand av Sandra Lillebø har samme tematikk. Begge skriver om det å vokse opp med en psykisk syk mor. Aakres mor tok livet sitt. Det er sterke vitnesbyrd. Lillebø skriver sin historie i romans form, men forlaget har vært åpen på at dette er veldig selvbiografisk (alt trenger ikke å være det, men vi må tro at essensen av opplevelsen er det). Utfra det jeg hadde lest på forhånd, at det er sant at Sandra skriver om seg selv og sin mor er det ekstra sterkt, særlig fordi jeg synes hun utleverer veldig mye. Går det an å skrive det? tenkte jeg en del i starten, men etter en stund gjorde jeg ikke det. Lillebø skriver svært godt, en nydelig prosa, og hun skriver også mye om det å skrive som er interessant. For hun kan ikke skrive hvis hun ikke kan skrive om det som brenner, det som er hennes historie, det hun har levd me hele livet. Hun drøfter og problematiserer og reflekterer veldig åpent og godt om dette i boka. På noen måter synes jeg hun minner meg om Vigdis Hjorth i stil og refleksjonsnivå.
Jeg lånte begge disse bøkene på biblioteket, men vil gjerne ha dem, så jeg kjøper dem sikkert på salg en gang.
Aakres bok synes jeg var så sterk å lese, at jeg nesten ikke husker noe å referere. Men det betyr ikke annet enn at jeg også anbefaler den. Tematikken tatt i betraktning, så er dette bøker man bør være i rett modus for å lese, avhengig av hvordan man har det med seg selv og familien (eller jobben) for tiden.
Fra Tollak til Ingeborg er noe helt annet. Om en eldre mann som sørger over kona og forteller hennes historie, om sønnen og datteren som han har svært lite kontakt med. Rørende, sterkt og nært.
Det er også interessant at det ble flere bøker om mor-datter-tematikk i oktober. Utover Lillebø og Aakre, så leste jeg Vigdis Hjorts Er mor død- som jeg ikke likte spesielt godt. Det skal sies at jeg leste den rett etter Lillebø, og da falt den nok litt sammen.
Gunn Marit Nisja skriver også om mor-datter. Datteren avbryter studier for å reise hjem på Møre for å passe på sin mor som har fått en hjernesykdom. Gripende og interessant roman.
Tematisk ble det også mange bøker om psykisk helse/uhelse: Aakre, Lillebø, Kohts bok, Tollak. Og kanskje også Nisjas bok, hvis man tenker sorg og hjernesykdom innenfor denne paraplyen.
Andre aktiviteter:
1.Bokhøsten presenteres på Trondheim folkebibliotek. Artig å bli med på dette, siden forlagenes turneer i byene gikk ut denne høsten pga korona.
Ikke så mye nytt for min del, dog, siden jeg følger med og leser nyhetsbrev og anmeldelser, men det er morsomt å lese hva andre trekker frem av godbiter og favoritter. Det jeg merket meg spesielt var et par japanske romaner, fra Bokvennen Solum, og Ali og Zadie Smith, som jeg enda ikke har lest.
2. Leksikon om lys og mørke på Trøndelag teater, 28.oktober. Prøveforestilling på stykket basert på Simon Strangers bok. Jeg synes det var sterkt og bra gjort, selv om dialogene ikke satt helt. Det er slikt som kan komme seg. Dessverre fikk den lunken anmeldelse i Adressa etter premieren. Tipper at publikum likevel vil like forestillingen.
Jeg var også på et skrivekurs i sakprosa med Dag Hoel i regi av Midt-Norsk forfattersentrum. Veldig lærerikt. For meg ble det en forlengelse av kurset med Merete Morken Andersen på Røisheim i august som handlet om Livsfortellinger. Mitt prosjekt dreier seg om akkurat det, og etter kurset med Dag Hoel, så har jeg fått mer bevissthet om hvilken retning dette skal få.
Jeg velger og bøker jeg leser med tanke på prosjektet, at det skal være noe å hente mtp tematikk og form, men det betyr ikke at jeg ikke også vil lese helt andre type bøker.
Time will show! Har prosjektet mitt tett inntil brystet enda.
Et annet prosjekt er å innføre mer betennelsesdempende mat og drikke i kostholdet, og kutte ut det som fremmer (mye av det er jeg allerede forsiktig med, som sukker, hvete og melk, men det hender det skeier ut med kanelboller etc) . Jeg er ikke spesielt glad i fermentert mat og drikke, men venner meg nå litt til kombucha. Yoghurten tåler jeg ikke, men tester nå ut kokosvarianten. Ble inspirert av Maria Borelius bøker som jeg leste i september (se oppsummering), og satser på en mer helhjertet "kur" snart. Men det er jo greit å begynne litt i det små.
Som nevnt i innledningen så var jeg i konfirmasjon i Sandefjord. Her er konfirmanten og jeg for 11 år siden i Maspalomas på Grand Canaria. Jeg har siden blitt kalt tante Kamelita. Laget sang til henne fra tante Kamelita.
Fotos: Anita Ness
Oppsummering august: 9 bøker / 3074 sider