Quantcast
Channel: Artemisias Verden
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1274

Flukten av Fredrik Græsvik - sterkt om den syriske krigen, bakgrunn og flyktningekrisen

$
0
0
Fredrik Græsvik er kjent for de fleste av oss gjennom sin jobb som TV2-reporter. Hvem har ikke sett hans ansikt rapportere gjennom kuleregn fra krigsområder i Midt-Østen over mange år? Han er nå ute med sin fjerde bok som handler om den gedigne flyktningestrømmen fra Syria, personliggjort gjennom å følge en spesifikk familie. I tillegg får vi en veldig grei gjennomgang av bakgrunnen for den humanitære katastrofen vi nå er vitne til gjennom en grusom krig som har drept en kvart million syriske menneskeliv, sendt flere millioner på flukt og bombet flere byer sønder og sammen.


Mesteparten av boka handler om grunnlaget for at IS kunne oppstå og at vi har den forferdelige krigen i Syria som vi nå er vitne til. Vi blir også kjent med familien Halawi; Mazen og Doa og deres to små barn Jana og Modif som flyktet fra Aleppo i 2015.

Græsvik viser i denne boka sammenhengen mellom flyktningekrisen og de storpolitiske hendelsene som har rystet verden i vår tid, som terrorangrepet 11.september 2001 i USA og krigene i Afghanistan  og Irak. Deretter fulgte den arabiske våren, med flere diktatorfall,  som gikk fra håp til kaos. Om USAs og NATOs rolle, også Norges med sine bidrag av jagerfly og bombing i Libya, samt militær støtte andre steder.
De fleste mener i dag at USAs invasjon i Irak var et stort feilgrep, igangsatt som Bushregjeringens ledd i krigen mot terror. Han lanserte også begrepet Ondskapens akse - Irak, Iran og Nord-Korea. USA angrep også Afghanistan i oktober 2001.
President Obama har i ettertid beklaget USAs invasjon i Irak og at de hadde et ansvar for det som senere skjedde i regionen, blant annet at det oppsto grobunn for ekstreme islamister som blant annet IS.
Alt dette er vanskelig å forklare med få ord, men boka gir en veldig grei oversikt om hvorfor det som har skjedd skjedde.

I 2011 startet demonstrasjoner i Syria en måned etter Egypt. Det som utløste det var noen unge gutter som hadde tagget kritiske ord om Assad-regimet. De ble tatt og torturert på det groveste for noe mange vil hevde var guttestreker. Det fikk massene til å koke. Sommeren 2011 startet de væpnede kampene mellom opprørere og regjeringsstyrker, og dermed var krigen i gang. Nusfra-fronten etableres i januar 2012 som Al Qaida-gruppe i Syria, 1 2013 bruker militæret kjemiske våpen mot egen befolkning og det internasjonale samfunnet griper inn. Assad-regimet fortsetter massedrap av egen befolkning blant annet ved hjelp av tønnebomber (med feks spiker, klorin eller andre skadelige ting i) .
 Juni 2014 oppretter IS-lederen et kalifat som strekker seg over store deler av Syria og Irak.
Assad må også krige mot IS, og det er det som gjør det vanskelig for Vesten, som både vil stoppe Assads krig mot folket pluss IS`voldsomme og brutale herjinger. Assad får imidlertid støtte fra Russland.
Tusenvis av mennesker, millioner, har fått ødelagt sine hus og hjem og lagt på flukt. Mange har bodd flere år i flyktningeleire i nærområdene, andre har lagt ut på den farefulle flukten til Europa, som også familien Haliwi gjorde.

Græsvik har fulgt den samme ruten som familien og intervjuet dem etter at de kom til Norge. Det er en hjerteskjærende historie de har å fortelle. Deres kamp som de holdt på å gi opp, etter som pengene de hadde samlet for å komme seg ut, ble brukt opp for å stadig betale flere kyniske menneskesmuglere. Familien berget seg så vidt over havet til Hellas i gummibåt, før de måtte forsere mange stengte grenser gjennom Europa. Hellas, Makedonia, Serbia, Ungarn, Østerrike, Tyskland, Danmark, Sverige, Norge.

Her er også grusomme skildringer av krigens ansikt, av IS´s forferdelige herjinger og bruk av rå vold, henrettelser, voldtekter og tortur. IS har også et eget harem av elskerinner som har ofret seg for å gi dem seksuell tilfredstillelse. Græsvik stiller også spørsmålstegn til den religiøse motivasjonen til svært mange av IS-krigerne, da det ser ut til at gruppen har tiltrukket seg svært mange sære individer, som de værste sadister, andre kriminelle, sosiale utskudd, konvertitter, andre som føler seg fremmedgjort og nå har fått muligheten til å kjempe for noe høyere enn seg selv med mer.

Græsvik har skrevet en meget interessant og viktig bok som kan gi oss større forståelse av flyktningekrisen, hva som har ledet til den , vårt (Vestens) ansvar for den og hva den har ført til av endring i holdninger hos "folk flest".

Flukten har også en veldig grei og oversiktlig tidslinje med de viktigste hendelsene, samt noter og fyldig litteraturliste bak i boka.

Anbefales !

NB! Boka er heller ikke så lang, bare 225 sider, og det betyr at mange bokbloggere kan rekke å få med seg denne før nominasjon til Bokbloggerprisen i januar.



Fredrik Græsvik snakker om arbeidet med Flukten på et bokmøte med Kagge tidligere i høst. (foto: Anita Ness)

Fredrik Græsvik: Flukten, 225 s
Kagge forlag 2016
Kilde: Leseeksemplar



Viewing all articles
Browse latest Browse all 1274