Quantcast
Channel: Artemisias Verden
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1271

Oppsummering februar -23

$
0
0

Også februar har gått fort. Nesten så jeg ikke vet hvor tiden blir av, men når jeg kikker på bildene mine og kikker gjennom kalenderen og bloggen min, ser jeg jo at det har foregått mye, samt at det har blitt mer lesing enn jeg har trodd. For det første så har salget mitt av brukte ting og klær på Finn og Marketplace fått fart på seg. Det var noe jeg begynte med i januar for å få spedd på en trang økonomi i dyrtid. Det er også noe jeg har tenkt på i flere år uten å ha fått ut fingeren. Pengene jeg får inn går rett inn på en egen reisekonto, og allerede i år har jeg solgt i underkant av 9000,-. Det tar mye tid, og krever iherdig innsats,  men jeg er hjemme for tiden, så da går det ganske greit. Av bøker har jeg lest 13, inkludert den jeg tenker jeg skal lese ferdig i dag. Har sett et teaterstykke og vært innafor, dvs Verdaln og besøkt foreldrene mine to ganger. Noe skriving blir det også, men mindre blogginnlegg. Sånn går no dagan..




Et av bildene jeg tok til Finn.no i februar. Både pelslua og ullgenseren er solgt. 


Leste bøker: 
1. Mjuk som pannacotta av Benedicte Rydland Hareide: Dikt, debut, norsk22, leseeks, 55s 
2. Provokasjonen av Øystein Bogen: Thriller, Svalbard, Russland, norsk23, leseeks, 340 s
3. Hvordan bli rik på et år av Marie Olaussen: Sakprosa, lånt på bib, 184 s
4. Svarte engler av Jarle Sten Olsen: Krim, leseeks, norsk22, 328 s
5. Femdagers Nullstilling av Inge Lindseth og Susann Stave: Sakprosa/mat/helse, om faste (FID) kjøpt, norsk2023, 192 s
6. Livssorg i familien av Jeanette Rødseth: Sakprosa, lånt på bib, norsk22, 224 s
7. Øya av Sarah Pearse: Krim, leseeks, England, 368 s
8. Dobbeltliv av Pedro Carmona- Alvarez: Dikt, lånt på bib, norsk22, 79 s
9. Takk for turen, naturen av Jannecke Weeden: Sakprosa, tur, lånt på bib, 248 s
10. Til jord skal du bli av Anders Totland: norsk22, lånt på bib, 158 s
11. Ho mor og hann far av Eirik Skrede: dikt, norsk23, leseeks, 92 s
12. Kallmyren av Liza Marklund: Krim, Sverige, Russland, lånt på bib, 316 s
13. I det mørke landet av J.M.Coetzee: 1001-bok, Sør-Afrika, lånt på bib, 160 s

SUM: 13 bøker / 2744 sider

13 bøker er ganske mye, men totalt sideantall er ikke så høyt. Omtrent som i januar. Antallet bøker kommer mye av lettleste sakprosabøker og noen korte diktsamlinger.  Har kun blogget om fire av bøkene, men har omtalt flere av dem på instagram. @artemisia60 

2 romaner + 4 krim/thrillere
3 diktsamlinger
4 sakprosa

5 leseeks/ 8 lånt på biblioteket
1 1001-bok (Coetzee)

Land besøkt:
Russland (2) , England, Sverige , Sør-Afrika





Jeg leser en del sakprosabøker for tiden, helst innen reise, som en del av research-arbeidet mitt i forbindelse med boka jeg har begynt å skrive på. Takk for turen, naturen var en fin og personlig bok om å være i naturen og det positive for forfatteren med å komme seg ut mtp egne psykiske helseplager. Anbefales for den som ønsker lavterskel turtips. 




Begge disse var fine bøker . Diktboka Ho mor og hann far av Eirik Skrede var en fin leseopplevelse. Den er skrevet på en nordlandsk dialekt, noe som var litt vanskelig å lese. Da jeg leste høy, gikk det mye lettere. Dialektmessig er det ganske likt trøndersk når man tar bort tonefallet.  Diktene er en historie om forfatterens besteforeldre og oppvekst i en fjord i Troms. Stemningsfull og varm, nær og personlig. Anbefales!

Kallmyren av Liza Marklund er nummer to i serien fra Nordbotten, Stentresk. Jeg likte forgjengeren Polarsirkelenveldig godt.  Kallmyren er mer komplisert å lese, det er mye fakta som drar ned tempoet, og jeg synes ikke det blir noe særlig interessant før Helena kommer mer på banen. Boka er delt inn i to deler og fortelles i fortid og nåtid. Helena forsvant fra Wiking og barna for 30 år siden. Det antas at hun druknet i myra Kallmyren på en bærtur. Babyen Elin ble funnet så vidt i live ved kanten av myra.  Wiking er politietterforsker og fortsatt enslig. Sønnen Markus bor i Stentresk og har fått tilbud om jobb i militær/forskingsbasen på stedet. Elin er lege i Stockholm. Markus får et merkelig brev med Helenas håndskrift der han blir advart mot å ta jobben. Han får enda et med trussel om at han kan dø...
Wiking blir som kastet tilbake til tiden, kan det være mulig at Helene lever? Men hvorfor....? Brevene er skrevet på ark fra et hotell i Stockholm. Han drar dit, dette må han finne ut av.. 
I boka blir vi også kjent med begrepet illigater.. Fremmede makter som sendes ut til land der etterretningen i respektive land, her Russland, har interesser. Skummelt.
Bortsett fra en del litt langsomme partier, så er historien interessant, men komposisjon og gjennomføring  er ikke helt vellykket etter min mening. Det tok seg opp mot slutten, spesielt i del to. 




Et par turer til Verdaln ble det, her februarkveld i Moparken ved Verdalselva.


Litterære arrangement:
1. Nei og atter nei av Nina Lykke , Riksteatret i Melhus, 23.02. 

Veldig bra stykke, jeg humret og lo. Enorm prestasjon av tre skuespillere som skiftet på flere roller på scenen. Enkel og effektfull scenografi. Full sal. Dro med Pål og Åse Berit. Gled dere som enda har det tilgode. 

Serier/film:
1. Corman Strike , av Robin Gailbrait, sesong 3, episode 1-4




Trailer fra stykket.



Denne bøttehatten var noe av det første jeg solgte på Finn. Det finnes en kjøper for det meste, har jeg erfart. Og note to self, jeg skal slutte å kjøpe med ting fra reiser som bare blir liggende hjemme.. Denne ble kjøpt i Peru for en del år siden.



Trykk på bildet og det blir større og tydeligere.

Mars: Jeg skal på en lengre reise i mars, en skrivereise med Forfatterskolen.no . Vi skal til Tanzania og drar allerede neste uke. Jeg har lett frem aktuelle bøker å ta med i kofferten, men trenger hjelp fra dere. Det blir nok ikke så mye lesing, men antagelig litt på flyet- lang reise-,  på stranda og på senga, kanskje. Trenger ikke mange bøker, og jeg trenger noe lettlest. Det blir også sightseeing, skrivetid og noe opplegg fra Forfatterskolens Kristine og Marit. 

Siden vi skal til Afrika synes jeg det er greit å lese noe fra Afrika. Fra Øst-Afrika har jeg Nobelprisvinneren Abdul Gurnah sin bok Etterliv, den er innbundet. Helst vil jeg ta med bøker i pocket som jeg kan legge igjen. Jeg har også Afrikanske fortellinger av Tomm Kristensen liggende i bunken, samt Africanah som jeg begynte på en gang, men la fra meg. Kanskje funker den nå? Nederst i bunken ligger en bok om slaveriet, Slaveporten. Leser bakpå Jennifer Egans bok at noe av dem også har handling fra Afrika. 

Ellers er det en blanding av krim og underholdning ala feelgood i bunken. Samt noen 1001-bøker (Ishiguro, Egan, Adichie og Houellebescq) , en av dem vil jeg ta med meg. 

Har du noen favoritter her som du ville tatt med på en slik reise? Mine kriterier er som nevnt: 
*Lettlest
*Minst en fra Afrika
*En 1001-bok

Tusen takk for innspill:)

PS. Coetzee leser jeg nå, men har lånt bøkene hans på biblioteket.  Etter reisen lakker det mot påske og i slutten av måneden blir det derfor en del krim igjen.  Gleder meg til blant annet Bernard Miniers siste (Jakten) ,  Sven Petter Næss nye (Passasjeren ) og Grethe Bøe sin oppfølger (Leoparden). Har også flere fra i fjor liggende her.


Ønsker deg en fin fin mars og takk for følget i februar:)


Oppsummering januar: 14 bøker/ 2736 sider



Viewing all articles
Browse latest Browse all 1271