Quantcast
Channel: Artemisias Verden
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1273

Litteraturfestival på Lillehammer. Rapport dag 2. Fredag 28.mai 2021. Sol , klassikere , dikt og travelt.

$
0
0

 Fredag var det masse som sto på programmet og valgets kval kommer da lett snikende. Jeg hadde bestilt fem billetter på forhånd og det gjorde det enklere. (selv om knapp tid mellom noe gjorde at jeg kuttet ut et). Dagens høydepunkt var absolutt Janne S Drangsholts fyrverkeri av et foredrag om 66 klassikere pluss nordisk, samt Theres G Eides tegning på direkten. Vigdis Hjorths samtale med Bernard Ellefsen om nordiske mestere var også et flott arrangement. Hun er også et fyrverkeri. To fyrverkeri på en dag er kanskje nok, og sammen med dem ga godværet en fantastisk ramme på dagen. Her er noen snapshots:


Vigdis Hjorth og Bernard Ellefsen i samtale om nordiske mestere.


Kirsten Thorup som skulle være en del av mestermøte sammen med Vigdis Hjorth, var syk og meldte forfall. Vigdis tok det på strak arm, og snakket om nordiske mestere i en time nesten uten stopp. Først om Kirsten Thorup, naturlig nok, og om Tove Ditlevsen, Søren Kierkegaard, Transtrømer , Arne Garborg, (ja, det er de jeg husker nå). Interessant om Tove Ditlefsen, hennes iscenesettelse av seg selv, hennes fandenivoldskhet, lek med journalister, hennes elskere og alkoholavhengighet, hennes skjørhet, hennes selvmord. Vigdis har så mye kunnskap og siterte dikt utenatt med sterk innlevelse. Ellefsen prøvde å vri seg inn mot hennes egne bøker, selv om dette ikke skulle være hovedfokus. Det var så vidt han kom til orde. Men det er helt ok, han er jo også god til å holde seg selv unna intervjuobjektet, og så er jo også Vigdis mye morsommere.



Dette var også dagen for klassikere. Siden jeg selv leser mye klassikere for tiden, følte jeg at dette var noe jeg ville prioritere. Dag Solstad snakket om Selma Lagerløf. Han kunne ikke komme å delta fysisk, men deltok med et ferdiginnspilt (tror jeg) foredrag på skjerm. Det var så morsomt å høre på at etterhvert glemte jeg at han var på skjerm. Lyden var veldig bra og teknikken her fungerte utmerket. Han snakket mye om Knut Hamsun som var hans helt da han var ung . Han hadde en Hamsunraptus, sa han og boka Sult som han leste da han var 16 år var grunnen til at han selv ble forfatter. Hadde han startet med Markens grøde hadde det nok ikke blitt forfatter av ham eller mer Hamsun på ham, sa han. Hamsun og Lagerløf var samtidige og fikk Nobelprisen da de var 60 og 61 år. (husker jeg rett). De var veldig forskjellige. Solstad reflekterte over hvorfor han ikke leste Lagerløf før. Han snakket om det mannlige og det kvinnelige blikket. Som ung handlet det å lese om identifikasjon, i dag leser han på en annen måte. Han snakket en del om  dame-litteratur og manne-littereratur, om kvalitet.  Lagerløf er så god at romanen Gøsta Berlings saga, hever den over merkelapp som dame-litteratur. Men som ung leser hadde ikke den boka funket for ham.






Etter lunsj og litt shopping i Storgata, var det tid for nok et klassiker-innlegg, denne gang med Janne S Drangsholt som snakket om sin bok Fra Shakespeare til Knausgård, som jeg har lest og blitt inspirert av. Therese G Eide satt på sidelinja og tegnet på direkten, som vi så på skjerm. Det var utrolig gøy å følge med på.


Tar med noen bilder av Janne, for å vise hvilket fyrverkeri hun er. Snakker som en foss, ikke mange minuttene per forfatter og bok. Hun e svært levende og morsom, kvikk og kunnskapsrik.


I tillegg til de 66 som står i boka har hun lagt til en del nordiske fordi festivalen har det som tema. Nordiske klassikere; Hamsun , ..og så husker jeg ikke flere i farta.




Hun farer over litteraturhistorien fra år 0 fram til i dag. Her er Dante, og temaet er Den guddommelige komedie. (leser den forøvrig nå) 



Romantikken. Mary Shelley sitter og skriver Frankenstein. Hun  er 18 år. Hun er med mannen sin Shelley, Byron og noen andre venner på en hytte i Sveits. Det er dårlig vær og de går hverandre på nervene. Hun skriver frem Frankenstein. Det er en lege der. En annen skriver frem en vampyr. Du kan tenke deg stemningen...



Viktorianske perioden på 1800-tallet. Jannes sterke oppfordring her er at vi ikke må tro at Jane Eyre og Stormfulle høyder  er kjærlighetsromaner. Jane Eyre handler om en ung foreldreløs kvinnes oppvekst og liv. Klasseskiller. Dette er jenter, kvinner som vil leve sitt eget liv. sprenge seg ut av de trange normene, rammene de lever under, det er feminisme, men som det var på den tiden kunne ikke Bronte ende en roman på annet vis enn at hovedpersonen døde eller giftet seg, så da ble Jane Eyre gift. (men mannen ble blind og vansiret, skjebnes ironi?)  Ok, så kanskje jeg skal gi Jane Eyre en sjanse lell da?




Smittevern tas på høyeste alvor.  Her sprites du ved inngang enten du vil eller ei. (Kulturhuset Banken) 





Eter en deilig middag på Nikkers der jeg også fikk selskap av Margaret S og to venner av henne (veldig hyggelig) dro jeg tilbake til Banken for å få med meg et arrangement om korona-litteratur.  Therese Eide var også med der og delte noen striper fra pandemien, fra forskjellige stadier. De taler for seg selv. Her er noen eksempler:










Nils Øyvind Haagensen leser.


Ruth Lillegraven leser fra sin diktsamling; Dette er andre dagar.



Aasne Linnestå, Marit Eikemo, Kristina Leganger Iversen,  Nils Øyvind  Haagensen, Ruth Lillegraven og Therese G Eide ( ble ikke med på bildet) Link til arrangementet her






Maten. Lunsj på kafeen ved Kunstmuseet. Laks og eggerøre uten melk med glutenfritt brød. Middag (rekesalat med aioli på Nikkers). Tørr hvitvin. Nam. Har spist en del glutenfritt brød her. Ikke så lett å  finne helt lavkarbo mat på menyene. Sikkert en del karbohydrater i disse brødene, men jeg spiser ikke alt, så da blir det mindre karbs. Prøver å tenke på helheten.  Må bli litt kompromisser. Magen er fin, men mulig den har est litt ut disse dagene;)



Bilde i kvelden. Birkebeineren.


Innlegg fra dag 2, torsdag her

Om Litteraturfestivalen og hele programmet her.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 1273