Quantcast
Channel: Artemisias Verden
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1272

Oppsummering januar 2021

$
0
0

 Januar har sneket seg avgårde, med dager fylt av lesing, blogging, noe TV, et asosialt liv med hjemmekontor, delvis sykmelding og strenge restriksjoner på sosialt liv og bevegelse. For en aleneboende kan det bli ganske stusselig, men heldigvis har jeg interesse og glede av å lese og blogge. Bøkene har man i alle fall. I løpet av måneden har jeg truffet tre venner hver for seg på kafe/spisested med god avstand, derav en tur på kino, samt tannlegen, legen og butikkpersonale. Så man skal vel ikke klage, Det finnes dem som har det værre. Jeg får ikke besøke min sønn som er innlagt på St.Olavs sykehus, der har de hatt besøksforbud siden nyttår. Det synes jeg er værre. Og jeg kjenner at dette begynner å gå litt over streken. Smitten i Trondheim har vært lav de siste to ukene og de har meget god testkapasitet og tester kreti og pleti. De ansatte kan sikkert få besøk hjemme, men pasientene? Nei. Siden det også er sterkt oppfordret til å unngå unødvendig reising og holde seg hjemme i egen kommune, har jeg også utsatt å besøke mine gamle aleneboende foreldre på Verdaln.  Men det tenker jeg å gjøre ganske snart.  Beklager et lite hjertesukk her, men koronaen berører oss og januar har vært en særdeles streng måned når det gjelder restriksjoner. La oss håper februar blir lettere.

Nå over til bøkene som er lest:


Januar har vært preget av nye lese-utfordringer, inspirert av Janne S Drangsholts 66 klassikere.

Bøker lest:
1. Å  forlate en katt eller hva jeg snakker om når jeg snakker om far av Haruki Murakami: Essay, sakprosa, Japan, lånt på Bookbites, 61 s
2. Fra Shakespeare til Knausgård av Janne Stigen Drangsholt: Sakprosa, norsk2020, lånt Bookbites (lyd og ebok), 240 s
3. Ikke bare til jul av Natalie Cox:frahylla, leseeks, lesesirkel,England, 316 s
4. Morgenstjernen av Karl Ove Knausgård: norsk2020, kjøpt, 666 s
5. Utvidelse av kampsonen av Michel Houellebecq:1001-bok, klassiker, Frankrike, Bookbites, 142 s
6. Birdsong av Rumi: dikt. lesesirkel, kjøpt, frahylla, 62 s
7. Stoisk uro og andre filosofiske smuler av Agnes Ravatn: Sakprosa, frahylla, leseeks, 121 s
8. Den fremmede av Albert Camus/Jacques Ferrandez: Tegneserie, 1001-bok, klassiker, leseeks, Algerie, 134 s
9. Katalog over mine menn av Helene Uri: Norsk2020, lånt på bib, 251 s
10. Fallet av Albert Camus: utgave 2018, Frankrike, klassiker, Nederland, Bookbites, 149 s
11. Yoko Ono er en sjarlatan av Ingvar Ambjørnsen: Essays, Bookbites(lyd og ebok), nosk2020, 240 s
12. Macbeth av William Shakespeare: frahylla,klassiker, kjøpt, England, Skottland, skuespill, 192 s
13. Rasende binne av Ingebjørg Berg Holm: Psykologisk thriller(?), norsk2021, leseeks, 319 s
14. Den fremmede av Albert Camus: Klassiker/1001-bok, Algerie, lånt på bib, 104 s
15. Jenta ved broen av Arnaldur Indridason: krim, Island, leseeks, 304 s
16. Prosessen av Franz Kafka/Montellier/Mairowitz: Tegneserieroman, 1001-bok, klassiker, lånt på bib, Praha/Tjekkia, 127 s
17. Mørkets hjerte av Conrad/Anyango/Mairowitz: 1001-books. klassiker, Kongo, tegneserieroman, lånt på bib, 124 s
18. SULT av Knut Hamsun og Martin Ernstsen: 1001-bok,klassiker, tegneserieroman, lånt på bib, 214 s
19. Nattsangeren av Johanna Mo: krim, Sverige, debutant, leseeks, 446 s
20. Trost i taklampa av Alf Prøysen: Lånt på bib, klassiker, 111 s 
21. Shakespeares Hamlet av Oscar K. og Dorte Karrebæk: Illustrert skuespill, lånt på bib, klassiker, 109 s
22. Etter oss av Gunn Marit Nisja: Gevinst fra fb-lotteri fra forfatteren, 271 s

SUM: 22 bøker / 4703 sider

Dette er personlig rekord på antall bøker og antall sider pr mnd lest!
Jeg skal innrømme at jeg laget meg et mål om å lese minst 20, da jeg så at jeg fikk lest en del tidlig i måneden. Det gjorde jeg ved å lese en del tegneserieromaner, som er kortere, men som vi ser på sidetallet, så har jeg lest mye også når det gjelder sider. Veldig bra! Men det sier samtidig også noe om at jeg ikke har gjort så mye annet. Jeg har blogget om de fleste og kost meg med den nye utfordringen om å lese klassikere, kombinert med fokus på 1001-bøker og hyllebøker. En del bibliotek-bøker har det blitt, så det må jeg kutte ned på ellers får jeg ikke lest unna hyllebøkene.

Litt mer statistikk:
12 lånt på bib/bookbites
7 leseeks/ 1 vunnet
2 kjøpt

4 frahylla
5 1001-bøker / 8 klassikere (2 som ikke står på Jannes liste) 

8 romaner/ 3 krim/ 4 tegnserieromaner/ 1 illustert skuespill/
1 diktsamling/ 1 skuespill
 4 sakprosa

Land besøkt:
Japan, England, Frankrike, Algerie, Nederland, Tjekkia, Kongo, Sverige

Dette er bra!

Om bøkene:
Trost i taklampa av Alf Prøysen: (norsk klassiker) Note to self: Skjønner ikke helt hvorfor jeg ble anbefalt å lese denne. Ga meg ikke noe mtp konteksten jeg skulle lese den i. Eneste interessante med den var at den er en norsk klassiker som var bestselger i Norge i mange år, om flukten fra landsbygda, og at det er den eneste romanen Prøysen skrev og ga ut. Har sett teaterstykket før, mulig det var fjernsynsteater. Den er mest kjent som teater.

Fallet av Albert Camus: Denne ble jeg anbefalt av forlaget Solum, etter å ha lest Den fremmede. Jeg lånte boka på Bookbites. Jeg synes den var litt mer krevende enn Pesten og Den fremmede, mindre handlingsdrevet, mer filosofisk. Hovedpersonen gjør dom over seg selv, han er dommer-botferdig og prøver å forklare oss hva det vil si. Han befinner seg i Amsterdam og sitter på skjenkestue og går i gatene. Snakker til noen, og mest til seg selv. Tidligere har han jobbet som forsvarsadvokat. Han har hatt ekstremt god tro på seg selv, sine evner, sitt utseende, er en som har kommet lett til det. Men hovmod står for fall. Det er en damehistorie her også, og en som faller i sjøen ute at han gjør noe for å redde henne. Dette gnager ham veldig i ettertid, noe som får stor plass i boka. Boka er vel verdt å lese , reflektere over. Fallet kan står for fall i anseelse, eller symbolsk, fallet i vannet.

Den fremmede av Albert CamusJeg skulle skrive et eget blogginnlegg om denne og Fallet, men så har det ikke blitt. Jeg viser til innlegg om tegneserieromanen. Den er veldig tro mot boka. Allikevel får jeg mer igjen for å lese boka, siden detaljer er mer utbrodert, som skildringer av miljøet og tankene hans.  Og så skriver Camus så utrolig vakkert innimellom det rå og direkte. Jeg skal lese mer av ham, og har Det første menneske i hylla. Må bare ta en pause med noe annet først.

Yoko Ono er en sjarlatan :  Denne boka leste jeg sånn halvhjertet, noe på lyd, noe i ebok. Noen Elling-blogger synes jeg var morsomme og litt gjenkjennende, andre ga meg intet spesielt.

Å forlate en katt.. Murakami: Denne var en fryd å lese som så mye annet av Murakami. Sårt om forholdet til faren. Lånt på bookbites, kunne gjerne hatt den i papir.

Etter oss av Gunn Marit Nisja: Leser på den nå og blir ferdig i kveld. Må ha litt lettere, litt mer feelgood innimellom, skjønt enda er det ikke så mye feelgood, men sorg etter en mann som er død, men overraskende hygge med gamle venninner far folkehøgskolen som dukker opp.

Film fra bok:
1. Den største forbrytelsen, basert på boka til Marte Michelet. Trondheim kino 27.01.2021. Bra, sterk film.

Annet har jeg ikke fått med meg. Meldte interesse for noen boklige arrangementer på facebook, men glemte dem.

Har sett serien Ulven kommer på NRK. Ser også The Crown på Netflix, som jeg liker godt. Er i gang med sesong 4, og Diana er gravid. Serien har også stadige referanser til Shakespeare og andre diktere, som T.S.Eliot og Keats. Charles første møte med Diana var faktisk hjemme hos hennes søster som han var og besøkte. Diana dukker opp i gangen iført kostyme som et tre og skal øve på En midtsommernattsdrøm på skolen.  Noen år etter blir de gift. Prins Charles er poetisk, belest og en filsosofisk og følsom type. Han har også spilt Kong Richard da han studerte i Wales, noe han deklamerer fra i en episode. Han prøver også å få den deprimerte/triste Diana å lese Shakespeare og poesi da hun har det leit under svangerskapet, men hun vil heller ligge å se fjernsyn i senga, sier han til sin mor dronningen. Selv er han mest opptatt av Camilla, og det er derfor Diana er trist. 


Prøvde å lage meg en lesebunke for februar. Jeg har alltid slike bunker, men de blir alltid annerledes når måneden er over, fordi jeg får andre innfall og vil heller lese noe annet. Denne bunken gjelder derfor for februar og mars. Det var vanskelig å velge bare for februar. Her er en blanding av 1001-bøker jeg skal lese (6 i bunken her, og jeg skal egentlig bare lese to), samt dikt ( 3 i bunken) til diktsirkel i mars, hyllebøker (6 i bunken) og en del nytt. Mye krim, noe feelgood. To av bøkene blir langlesing (Camilla Bruce sin bok om Belle Gunnes, fordi den er på engelsk, samt Den guddommelige komedie av Dante, som jeg skal samlese med Hedda. Ali Smiths Vår lånte jeg på bib i går. Jeg skulle egentlig låne Vinter, siden den er 1001-bok, men den hadde de ikke inne, så det ble denne som jeg synes virket interessant. Har tenkt å lese noe av henne lenge. Rekkefølgen har vel ikke så mye å si?) 


Ønsker dere en fin februar! Endelig godt at vi går mot lysere tider.:)



Foto: Anita Ness




Viewing all articles
Browse latest Browse all 1272