Jeg har fått en dille med å lese tegneserieromaner av berømte klassikere. Jeg har lånt en liten haug på biblioteket. Etter å ha lest Den fremmede av Albert Camus, fikk jeg smaken på å lese flere slike, selv om jeg egentlig ikke er så glad i tegneserier. Men dette er noe annet. Jeg deler gjerne noen smakebiter og fra Prosessen med dere. Denne var flott laget og satte meg i en litt forvirret tilstand som antagelig var meningen.
Jeg innbiller meg at jeg har lest Prosessen av Kafka for mange år siden, men er jaggu ikke helt sikker. Prosessen er en bok de fleste av oss har hørt mye om og begrepet Kafka-prosess er godt innarbeidet som en tilstand, noe folk kan oppleve å bli utsatt for. Kort fortalt handler det om å bli anklaget for noe du ikke helt skjønner hva er, og den prosessen som oppstår når man ikke har noe man skulle sagt, ikke skjønner noe og/eller blir viklet inn i en straffe/anklageprosess man ikke kommer ut av.
Handlingen:
Josef K jobber i en bank og en dag blir han uten grunn arrestert av uforklarlige grunner og tvinges til å kjempe for sin sak i en helt vanvittig og absurd straffeprosess. Han blir kalt inn til det ene mer absurde møtet etter det andre, skaffer seg også en advokat og blir mer og mer desperat etter å bevise sin uskyld. Men samme hva han gjør eller ikke gjør blir det bare værre. Det virker som alle er i kloa på domstolen og påtalemyndighetene på en eller annen måte. Josef K møter en del kvinner underveis, men de er heller ikke til å stole på. Ingen er å stole på.
Tiden går og Josef K blir mer og mer stresset. Tiden illustreres med klokker som tikker.
Tegningene er i svart-hvitt, og preget av en del detaljer som går igjen. Klokkene, skjelettet og andre ting. Vær nøye med å få dette med deg, det gjør mye av boka. Skjelettet kommenterer, som en slags K`s skygge.
Humor er det også i alt det svarte, bare se på tegningene av disse to:
Lystighet og begjær. Djevelen er skjult bak vakre kvinner . Se også detaljene som omkranser bildet.
Jeg antar at refleksjonene kommer mer frem i selve romanen, men en del kommer også godt frem her:
Og dette er den smakebiten jeg valgte å dele, selv om de andre tegningene også er små smakebiter. Når jeg leser dette, tenker jeg at det også kan ha gyldighet i dag. Ikke uten grunn at dette er en klassiker.
På slutten er jeg ganske forvirret, historien blir stadig mer fragmentert, antagelig fordi Josef K selv blir mer forvirret og til slutt overgir han seg, noe som skjer temmelig brått. Det kan hende at romanen/historien hadde fått en bedre slutt hvis Franz Kafka hadde fått tid til å skrive den ferdig. Han døde av tuberkolose før romanen ble ferdig. Den ble gitt ut etter hans død basert på noe fragmenterte manuskripter. Mot hans vilje, siden han ville at alle skriveriene hans skulle brennes.
Har du lest boka og gjort deg noen tanker om det?
Jeg ser også sterke paralleller til Albert Camus` Den fremmede som jeg nettopp har lest både boka og tegneserien av. Det handler om fremmedgjøring og et rettssystem, der man har lite man skulle ha sagt. Mersault og Josef K har også noe av denne likegyldigheten, de tror ikke helt at det kan gå så galt som det gjør, de andre må da skjønne, de tror på at systemet skal gå rett for seg, men det gjør det altså ikke. Forskjellen her er at Mersault begikk en forbrytelse, og rettergangen ble katastrofal for hans del. Det gjorde det forsåvidt også for Josef K.
Bakerst i boka er det en del info om Kafka og om denne boka. Jeg tok likeså godt bilde av det i stedet for å skrive det av:
Franz Kafka f. 1883- d. 1924, født i Praha, Tjekkia.
*Jeg har forøvrig vært på Kafka-museet i Praha, og det er absolutt å anbefale.*
Flere smakebiter kan du finne her på Smakebit på søndag
Boka leses også som en del av mitt mål om lese flere klassikere og 1001-bøker. Blant annet så deltar jeg i Elidas 1001-sirkel.
Prosessen er også med blant Janne Stigen Drangsholts 66 klassikere, og hun oppsummer boka slik:
"Mann blir arrestert. Ingen forteller ham hvorfor. Så blir han drept." (s.57)
Prosessen av Franz Kafka, Chantal Montelllier og David Zane Mairowitz, 127 s
Minuskel forlag 2010
Lånt på bilbioteket