Quantcast
Channel: Artemisias Verden
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1272

Lesesirkler og utfordringer i 2018

$
0
0
Januar er måneden for å legge planer og kanskje sette seg noen mål også. De gamle nyttårsforsettene har jeg sluttet med, men å lage seg rettesnorer og planer for det nye året kan være fruktbart. I alle fall er det morsomt mens det står på. I tillegg er det viktig å ikke bli for frustrert om målene ikke nås, planene brytes eller endres. Livet er dynamisk, det er også leseplaner. Go with the flow!
Jeg har meldt meg på to lesesirkler på blogg, dvs de er fortsettelser av lesesirkler jeg har deltatt i før. Jeg starter selv en diktlesirkel i år, og jeg skal delta i samlesing av Bokbloggerprisen frem til august. Jeg skal også hive meg med i Månedens utfordring som Trondheim folkebibliotek arrangerer, så langt jeg synes det er givende. Jeg er også med i en lesesirkel med folk face-to-face i Trondheim, med varierende oppmøte. Der velger vi bok for hver gang og det går på rundgang å ta med bøker som vi stemmer over.



 Bunken med bøker som skal leses i årets lesesirkler så langt. Her ligger minst tre meget tykke bøker, som verken kan slenges i veska eller leses på senga på en enkel vanlig måte. 




Her er lesesirklene:
Moshonistas biografilesesirkel
Sirkelen har eksistert siden 2013 og jeg har deltatt aktivt siden oppstart.
Årets kategorier er ikke helt klare enda. Noen aktive medlemmer, derav undertegnede er utfordret til å velge årets kategorier.  Jeg har valgt Billedkunstnere og skal lese Vincent van Goghs "Å skrive livet". Det er ikke en tradisjonell biografi, men en samling brev og notater bl.a. som viser oss mange sider av den berømte kunstneren.

De kategoriene som er klare er:
1. Februar: Uoppdragne piker (Mari). Jeg (tror) skal lese Simone Beauvoirs selvbiografiske En veloppdragen ung pikes erindringer eller Elizabeth Wurtzels Bitch. Jeg har også vurdert Blonde av Joyce C Oates om Marilyn Monroe, men for det første er den veldig tykk og for det andre er jeg usikker på hvor uoppdragen Marilyn egentlig var.

2. April : Billedkunstnere (Artemisia/Anita) . Jeg skal lese Vincent van Goghs Å skrive livet
3. Juni: (Elisabet) "Med ordet i sin makt". Olav Duun, Sigrid Undset, Obstfelder, Neil Young..
4. August
5. Oktober  (Berit) -Polfaring- villmarking . Hjalmar Dale- den glemte eventyrer. Samuel Massige. Krakauers Everest. (En afrikaner på Grønland.)
6. Desember: Gretne gamle gubber (Hedda). Jeg vurderer Putin, men er han gammel nok?


Bokhyllelesing på bloggen til Boktanker (Hedda)
Denne sirkelen startet bloggeren Bjørg (Mellom linjene), men jeg er ikke helt sikker på når Hedda tok over. Jeg har deltatt sporadisk, dvs ikke hver måned, men planene har vært der. I år satser jeg på en ny frisk og jeg har lett frem bøker som har stått i hylla lenge til alle kategoriene. Bunke 1 på bildet og den øverste i bunke 2 tilhører mine valg til Bokhyllesirkelen 2018.


JANUAR: Gult omslag: Anarchy in the UKR av Serhij Z Jadan.
FEBRUAR: Bok fra 1700-1850 :  Madame Bovari av Gustav Flambert (den er fra 1857, men det ble godkjent)
MARS: Noveller: Ein gong var dei ulvar av Therese Tungen
APRIL: Om en familie: De håpefulle av Nicolai Houm
MAI: Boka bak filmen : Rebecca av Daphne de Maurier
JUNI/JULI: Tjukk bok som jeg lenge har utsatt: Stillitsen av Donna Tart.
AUGUST: Ikke-europeisk land: Øya under havet av Isabel Allende
SEPTEMBER: En oppfølger: Min kamp 6 av Karl Over Knausgård
OKTOBER: Skandinavisk bok utgitt 1960-2000: Hva er det med mor av Vigdis Hjorth (alt. Hekseringene av Kerstin Ekman)
NOVEMBER & DESEMBER: Nobelprisvinner: Kelterens drøm av Mario Vargas Llosa


Diktutstilling på Norli i Nordre gate, Trondheim, fredag 12.01.2018.

Diktlesesirkel (Artemisias verden)
Denne la jeg ut innlegg om i går. Jeg var så spent og nå er jeg helt overveldet over responsen jeg fikk både på facebook og på bloggen. Vi leser en diktsamling etter fritt valg innenfor en gitt kategori hver annen måned. Også ikke-bloggere er velkomne til å delta. 
Kategoriene er her:
1. Januar: Les en ulest diktsamling fra bokhylla di. (har du ingen der, så kan du låne av noen)
JJJeg skal lese Nike av Caspar Eric fra 2017, en dansk debutant. Jeg leser kan hende også Eim av norske Margrethe Aas (2017)

2. Mars: Les en diktsamling av en debutant.

3. Mai: Les en samling av en prisbelønnet lyriker.

4. Juli: Les en diktsamling av en utenlandsk lyriker.
Melk og honning av Rupi Kaur (2017) USA. ??

5. September: Les en norsk diktsamling fra 2018.

6. November: Les en klassiker. 
Gjenlesing av Tor Jonsson eller Erling Christie kanskje, eller noe helt annet..?

Ellers velger jeg bøkene etter hvert siden det varierer hva jeg får lyst til å lese til enhver tid.

Prisen ble stiftet i 2013. Jeg har deltatt hvert år. Langlista for 2017 er stemt frem, men vi får ikke vite kortlista før 22. januar. Det er kortlista som skal samleses i tillegg til en joker fra langlista som vi også kan stemme frem når kortlista er klar.
Jeg har lest 10 av 12 bøker på langlista, men jeg skal lese En sånn jente av Monika Flatabø som er nominert på langlista, da jeg hadde planer om å lese den før fristen gikk ut.  Det blir spennende å se hvilke bøker som kommer på kortlista. 
Det er åpent for alle å delta i samlesingen.


Ruth Lillegraven vant Bokbloggerprisen 2013, Åpen klasse, for diktsamlingen URD. (eget foto, Anita Ness)

Månedens leseutfordring Trondheim folkebibliotek
Fredag var jeg på biblioteket for å låne et par diktsamlinger. Der oppdaget jeg at de har noe som heter Månedens leseutfordring. Dette initiativet har de tatt for å hjelpe folk til å lese mer. Akkurat den utfordringen trenger ikke jeg, siden jeg leser veldig mye, men likevel synes jeg det var interessant. Særlig januarutfordringen som er å lese en bok fra et land som du ønsker å reise til, som du ikke har vært i.  Jeg synes det er gøy å lete frem bøker til diverse lesesirkler og utfordringer og jeg skal i alle fall delta med januarbok.

Januar:Israel. Landet som lovet alt av Sidsel Wold.  Jeg skal også lese en bok fra Palestina siden jeg skal dit i mars, men vet ikke om jeg rekker den i januar. Det er Det blå mellom himmel og hav av Susan Abulhawa.




 Biblioteket har laget sånne små søte lapper som man kan notere bokvalgene sine på. Når året er over kan man registrere bøkene man har lest og delta i en loddtrekning.




I tillegg er biblioteket flinke til å lage aktuelle utstillinger med tips.


Utover disse planene er mine mål for året å lese flere bøker fra hylla og flere tykke bøker og det har jeg inkludert i valgene jeg har tatt. Mer om mine mål i oppsummeringen fra 2017- mål 2018 her De andre  målene må jeg sørge for på annen måte.

Mål/ønsker/planer for 2018:
* Lese mer fra hylla, minst to pr mnd, eller en av de veldig tykke (Max, Micha og Tetoffensiven, VangGogh-skrive livet, Stillitsen, Morgen ved midnatt/Skagen, Det syvende barnet)
Fordype meg i litteratur om og fra Russland og nabolandene (Fatland, Aleksijevitsja, Politkovskaja, Dostosjevskij m.m.) 
* Lese mer klassisk litteratur - 1 pr mnd?
* Lese mindre norsk 2018


Er du med i en lesesirkel eller deltar i leseutfordringer av andre slag?




Viewing all articles
Browse latest Browse all 1272