66 norske klassikere du naturligvis har lest. (undertittel)
I 2020 kom boka Fra Shakespeare til Knausgård fra samme forfatter og illustratør. Bokblogger Tine og Beathe og jeg gjorde den gangen et prosjekt ut av det, med å pløye oss gjennom lista over klassikerne i boka og lese det vi ikke hadde lest. Da leste jeg 22 av bøkene i tillegg til de 14 jeg hadde lest før. Så helt i mål kom jeg ikke før, andre diller tok meg. Men artig var det lell. Nå er Drangsholt og Eide ute med en ny bok bygd på samme lest, men denne gangen med norske klassikere. Her har jeg lest flere fra før, 30 bøker .Pluss noen jeg er litt usikker på om jeg har lest, eller jeg bare har hørt så mye om disse bøkene, siden de ligger så godt plantet i vårt norske litterære DNA. Noen av bøkene har jeg også sett som film eller serie. Les mer under bildet, for å få vite mer om boka og hva jeg synes. Orker du ikke det, i denne travle innspurten før jul, vit at dette er en ypperlig julegave sånn i siste liten, eller i bytte mot en du får i julegave hvis den ikke fenger.
Fra Snorre via Hamsun og Vestly til Knausgård, Hjorth og Skaranger: Janne Drangsholt presenterer dem alle med vidd og finesse, så du med overbevisning kan gå ut i verden og briljere med din kunnskap og spissfindige lesninger av hele den norske litterære kanon fra 1200-tallet til 2024!
Hvorfor snakker vi fremdeles om Undset og Vesaas? Hvorfor kunne ikke Trude Marstein ha skrevet Hel ved? Og hva er egentlig poenget med Jon Fosse?
Her lærer du mens du ler, for sjelden har norsk litteraturhistorie og norske forfattere blitt tatt mer på kornet enn i denne tilgjengelige, gjennomillustrerte og enkle fremstillingen av våre mest berømte og skattede bøker.
Jeg hørte mye av denne boka som lydbok, noe som fungerte godt. Janne Stigen Drangsholt leser selv. Man mister de fine og gøyale illustrasjonene når man lytter, men siden jeg har papirboka også, så er det et supert supplement for å gå etter for å se på dem.
Uansett mener jeg at hvis du går for lydbokversjonen, så er det et ypperlig alternativ til å lese boka hvis du har det for travelt.
Boka er som sagt bygd på samme lest som sist, men jeg synes denne gir oss mer historie rundt verket og andre bøker av samme forfatter eller andre forfattere i samtiden til den aktuelle forfatter som blir presentert. Det er det mest interresante med denne boka, synes jeg. Jeg følte at jeg leste/lyttet meg gjennom en kjapp versjon av norsk litteraturhistorie fra Snorre til vår tids Maria Navarro Skaranger på 6-7 timer.
Mye er nok velkjent for de fleste som har gått i norsk skole og det har vi vel alle. Mer eller mindre har vi strevd oss gjennom både Snorre, Bjørnson, Ibsen, Margrethe Munthe, Vesaas, Undset, med flere, men her presenteres også nyere aktuelle forfattere fra vår tid. Ikke alle vil kalle dem for klassikere, men de er folkekjære forfattere og noen av bøkene deres vil nok bli husket i mange år i fremtiden, som store verk og tidstypiske for samtiden. Ja, nå blir Knausgård igjen presentert, men også Jo Nesbø, Erlend Loe, Vigdis Hjorth, Anne B. Ragde for å nevne noen.
Med korte kapitler, skrevet med skråblikk og morsomme kommentarer og tegninger man bare må humre av, er dette en ypperlig bok til den som både er glad i å lese og ikke, men som gjerne vil kunne litt mer om litteratur slik at de kan delta i selskapslivet mer kunnskap. Man kan i vært fall late som, og kaste seg inn i samtalen med utvalgte sitat og utdrag slik Drangsholt tipser om.Boka kan også være en fantastisk gave til den som har alt.
Anbefales varmt!
Eksempel på Therese Eides illustrasjoner.
Forskjellen mellom Bjørnstjerne Bjørnson og Amalie Skram. Bjørnson synes visst Skram sine historier var vel mørke og triste, og han mente hun burde la boka ende godt i Hellemyrsfolket. Ikke rart at den positive Bjørnson synes det ble for mye. Se bare hvordan Drangsholt selv oppsummerer bokserien:
" Alt går til helvete i generasjoner".
Tips til lesesirkelen som leser Hellemyrsfolket. Her er det så mye trist å ta av, og kvelden blir lang.
Beathe og Tine har også blogget om boka. Tine er i gang med å lese bøkene hun ikke har lest i boka. Mulig jeg også hover meg på prosjektet på nyåret, men det har jeg ikke bestemt meg for enda. Jeg har noen liggende her som jeg skulle ha lest, så det er jo en fin anledning til å gjøre det. Som Menneske og maktene av Olav Duun for eksempel, som jeg skulle for mange herrens år siden.
*** Mitt innlegg om Fra Shakespeare til Knausgård og av leseprosjektet her
Janne Stigen Drangsholt og Therese Eide (ill.): Fra Snorre til Skaranger, 294 s
Tiden forlag 2024
Leseeksemplar fra forlaget