Quantcast
Channel: Artemisias Verden
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1275

Fri fra overgrep av Tine Brager Hynne. Flott selvhjelpsbok som også kan leses av fagfolk og pårørende

$
0
0

 Det kommer stadig flere selvpubliserte bøker av god kvalitet. Tine Brager Hynnes selvhjelpsbok er et meget godt eksempel på det. Her er det kvalitet i alle ledd, fra språket, komposisjon, layout/design, illustrasjoner, papir og trykk. Hynne har hatt bistand av redaktør Agathe Skappel/Skappel Books til å fullføre prosjektet. Dette kan hun være stolt av.



Jeg er nysgjerrig på selvbubliserte bøker og det stadig bedre apparatet rundt for den som vil betale for tjenester i alle ledd. Likevel er jeg ganske så selektiv til hva jeg ønsker å lese, min tid som alle andres er knapp. Hynnes bok virket interessant. Jeg så at her er det noe som virker å heve den over den gjengse selvhjelpsbok. Og det synes jeg at jeg fikk rett i. 

Målgruppa er primært kvinner som har vært utsatt for overgrep, men også menn kan ha nytte av å lese den. Det er en arbeidsbok, med teori, kunnskap, erfaringer, klienthistorier og innblikk i forfatterens egen erfaring med å ble utsatt for overgrep som barn, og som terapeut for kvinner som har opplevd det samme. Boka har også en mengde øvelser og refleksjonsoppgaver. Den kan også leses av pårørende og fagfolk. 

Selv har ikke jeg vært utsatt for overgrep, men jeg har en fagbakgrunn som sosionom med videreutdanning og jeg har jobbet med barn og ungdom som har vært utsatt for overgrep, i mange år. Jeg har tatt diverse kurs og etterutdanning på området, samt at jeg har terapeutisk/klinisk videreutdanning. Jeg nevner dette fordi det naturlig nok påvirker hvordan jeg vil lese en slik bok. Det er først og fremst de brillene jeg har på meg, men det er også noe å kjenne igjen her som privatperson som har bedrevet en del selvutvikling og har hatt/har en del helseutfordringer. 

Boka er bygd opp med en innføring om Tines egen erfaring med overgrep, hvordan kroppen sa stopp, om fortrengingen, den kroniske uroen, smertene, og hvorfor hun har skrevet boka. Hun oppdaget at hun var utsatt for overgep som 5-åring da hun var godt voksen. Kan man glemme, fortrenge slike grusomme opplevelser? Tine forklarer greit hvordan det kan skje. Et lite barn har ikke ordforrådet eller erfaringen til å sette ord på det heller, samt at trusler om hva som kan skje hvis man sier det til noen, blir alt for angstfylte å bære for et lite barn. I voksen alder søkte Hynne mye hjelp og forskjellige terapiformer for sine plager, men det var først da hun kom i kontakt med rosenterapi at det løsnet. Hun hadde også god nytte av yoga og meditasjon, noe som førte til at hun selv tok instruktørutdanning i MediYoga. Hun utdannet seg også til Rosenterapeut og psykoterapeut innen psykosyntese, og hun redegjør kort og greit om disse terapiformene. De gir grunnlaget for hennes måte å jobbe og tenke på, og stegene i en prosess mot å bli fri som hun viser oss. Rolig, myk yoga og meditasjoner er også en del av det som kan være nyttig for mange. Hun tar også for seg hva overgrep er i et eget kapittel. 1 av 5 kvinner ble utsatt for seksuelle overgep i barndommen, og 1 av 13 menn, skriver hun. Sannsynligvis er det også mørketall.  Det stemmer med det tallet jeg lærte om på kurs om overgep for første gang på 80-tallet, - den gang synes vi det var ekstremt høyt, - men jeg har også sett andre tall gjennom min yrkeskarriere hvor det er moderert noe.  Uansett er det alt for høye tall. Tine ønsker det det skal bli mer vanlig å snakke om det, og det er nok lettere i dag enn det var for 40 år siden og lengre tilbake, selv om det fortsatt er et vanskelig tema.



De syv stegene, som ikke må følges slavisk, går ut på anerkjennelse av det man har opplevd, hvor er du nå? , bli kjent med kroppen, bli kjent med tankene, bli kjent med dine behov og grenser, finn din skattekiste. Hvert steg blir grundig behandlet og gir nyttige tips, øvelser og enkle meditasjoner for den som ønsker det, samt biter av klienthistorier. Det er ryddig satt opp som resten av boka. Lett å finne frem i, å bla i. Illustrasjonene er lekre, duse Det gir ro og hvile i seg selv å se på dem. Gi de noen sekunder. 

Andre enn mennesker som er utsatt for seksuelle overgrep kan ha nytte av det som er skrevet  i boka og i de syv stegene, både folk med andre helseutfordringer , spesielt de som har stressrelaterte lidelser eller traumer av noe slag, men også de som jobber med mennesker, samt pårørende og andre nære personer. Jeg har selv hatt stor nytte av MediYoga i perioder jeg har slitt med stressrelaterte plager. Det om følelser og tanker kan være nyttig for de fleste. Kunnskapen om  toleransevinduet kjenner jeg godt fra før, gjennom skolering i traumebevisst omsorg som brukes i arbeid med barn og unge i psykisk helsevern og barnevernet. Jeg har også brukt det i veiledning av fosterforeldre. Slik Tine skriver om det, er det enkelt å forstå, og gir et bilde av hvordan man kan regulere følelser, og lære å kjenne igjen når man er utafor eller innafor sitt toleransevindu, hva er det som trigger og hva kan jeg gjøre for å komme inn igjen der jeg skal være. Noe som kan være nyttig for alle som kan slite med følelsesregulering til tider, siden vi ofte lar det gå på automatikk, men i denne konteksten er det viktigste å forstå at den som er traumatisert sliter med langt flere triggere og det å regulere følelser kan være langt vanskeligere enn for andre.

I begynnelsen av de første stegene, tenkte jeg at dette er for vanskelig for folk som er utsatt for alvorlige overgep i barndommen. Heldigvis skriver forfatteren at man også bør søke faglig hjelp, terapi, spesielt hvis man jobber med "det sårede barnet" i seg, noe hun omtaler underveis. Å bli fri fra overgrep betyr at man kan leve med det og likevel få et godt liv, men det krever jobbing og det krever hjelp. Det finnes ingen quick-fix, det tar tid. Hver enkelt kan ha nytte av forskjellige metoder og terapier, til forskjellig tid og fase i livet. Jeg tror absolutt at denne boka kan være gull verdt og en god hjelp for mange i en slik prosess. Fri fra overgep  er en viktig bok. 

Til slutt vil jeg også nevne at boka inneholder flere referanser til andre forfattere og bøker som tar for seg område Hynne har skrevet om. Det er også litteraturliste bakerst i boka.



Jeg anbefaler uten tvil Fri fra overgrep  videre.

Mer om boka her på Rosentines hjemmeside og mer om hennes gruppe, -  terapi-og yogavirksomhet her se også opptak av boklanseringen på Litteraturhuset her, hvor hun forteller om boka og sine erfaringer



Tine Brager Hynne: Fri fra overgrep, 319 s 
Eget forlag/selvpublisert. Prosjektleder: Skappel Books
Leseeksemplar fått av forfatteren




Viewing all articles
Browse latest Browse all 1275